Zdravko Čolić nadaleko se smatra jednom od najistaknutijih balkanskih zvijezda, a svojim očaravajućim vokalom osvaja žene diljem svijeta. Više od dva desetljeća pjevač održava skladnu bračnu zajednicu i ponosan je roditelj dviju kćeri. No, u fantastičnom otkriću davne 1997. godine Čolić je šokirao javnost priznanjem da ga je zavela Frida Lingstad, članica kultne glazbene grupe “ABBA”.

  • Dok je predstavljao Jugoslaviju na Euroviziji s pjesmom “Gori Vatra”, Čolić je susreo Fridu, koja je igrom slučaja bila prateći vokal švedskoj predstavnici. Zbog ovog neočekivanog susreta zamalo je propustio nastup, što ga je natjeralo da otkrije sve zamršene detalje njihove kratke veze. Na ‘Pjesmi Eurovizije’, suštinskom sastajalištu umjetnika, imao sam zadovoljstvo susresti Fridu, članicu renomirane grupe ‘ABBA’. Naš susret doveo je do poziva za vikend sastanak, koji je u početku mnogo obećavao. No, nakon trodnevne idile, nisam mogao a da se ne osjećam iskorišteno, poput brzinskog konzumiranja instant juhe. Okruženje je bilo slikovito, upotpunjeno udobnom brvnarom ukrašenom titrajućim svijećama, živahnim cvijećem i šarmantnim kariranim zavjesama i stolnjacima. Kulinarski užitak sastojao se od preslatke pečene ribe umotane u foliju, posute bademima i prožete eteričnim uljima.

Ipak, usred tog idiličnog prizora bilo je opipljivo odsustvo one istinske, nesvakidašnje i divlje strasti koja bukti između muškarca i žene. Cjelokupnom iskustvu nedostajala je spontanost, nalikovalo je samo na pomno isplaniranu vježbu u teretani, lišenu naelektrizirane iskre koja definira istinsku povezanost”, rekao je tada Čolić. Rođen 30. svibnja 1951. u Sarajevu, Zdravko Čolić isprva je u djetinjstvu pokazivao više interesa za sport nego za glazbu. Svoj sportski put započeo je kao vratar juniorskog pogona Želje, ali je ubrzo otkrio da je njegov pravi poziv atletika.

  • Nastupom na natjecanju zauzeo je hvale vrijedno drugo mjesto, odmah iza poznate atletske senzacije Nenada Stekića. Unatoč tome što kao sportaš nije postigao zapažene uspjehe, Čolić je imao prirodni talent za recitiranje, što je dovelo do njegovog uključivanja u školske priredbe. Sa strašću prema glumi primljen je u Pionirsko pozorište, gdje je aktivno sudjelovao u predstavama poput “Dječaci iz Pavlove ulice” i “Kekec i Mojca”. Njegova strast prema glazbi dovela ga je do učenja gitare i pohađanja glazbene škole. Udruživši se s Bracom Isovićem, formirali su duo Čola i Isa sa Grbavice koji su nastupali za razne manifestacije i mjesna okupljanja. Za to vrijeme Čolić je marljivo skupljao pjesme s domaćih i talijanskih festivala. U drugom razredu srednje škole pratio je prijatelja Nedima Idrizovića na ljetovanje u očevu vikendicu u Baošiće. Idrizović ga je uvjerio da sudjeluje na natjecanju pjevača amatera u Bijeloj.

Čolić je svojom izvedbom pjesme “Lady Madonna” The Beatlesa osigurao drugo mjesto i zaradio svoj prvi pjevački honorar. Uspjeh mu je omogućio da shvati potencijal svog pjevačkog talenta, potaknuvši ga da se pridruži grupi “Mladi i lepi”, a kasnije, 1969., prelazi u “Ambassadores”. Naime, “Ambasadore” su prvenstveno činili vojni glazbenici, s izuzetkom gitarista Slobodana Vujovića. Godine 1970., zbog vojnih obaveza koje su ih spriječile da prihvate više ponuda za nastupe, Čolić i Vujović odlučuju osnovati novi bend pod nazivom “Ambasadori”.

  • Tijekom tog ljeta imali su priliku mjesec dana nastupiti s “Indexima” u Dubrovniku. Sljedeća prekretnica bilo im je sudjelovanje na festivalu “Vaš šlager sezone”, gdje su s pjesmom “Plačem za tvojim usnama” Zdenka Runjića osigurali sedmo mjesto. Ova pjesma je stekla ogromnu popularnost, potaknuvši uspjeh “Ambasadora”. Negdje u isto vrijeme, Zdravko je pozvan na probu s “Indexima” i kao rezerva u slučaju da grupu napusti Davorin Popović. Imao je nekoliko nastupa s njima. No, izuzetna prodaja pjesme “Šljager sezone” u izdanju “Beogradskog diska” privukla je pažnju Kornelija Kovača. Impresioniran uspjehom “Ambasadora”, Kovač je pozvao Zdravka Čolića da za pjevača “Korni grupe” zamijeni Dadu Topića. Tijekom prve godine studija na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Zdravko je uspješno položio pet ispita, a ostala su mu još samo dva ispita iz matematike. No, 10. rujna 1971. donosi odluku da će otputovati u Beograd.

Zdravko se udružio s “Korni grupom” i s njima proveo plodnih šest mjeseci tijekom kojih su surađivali na snimanju triju pjesama: “Gospa Mica gazdarica”, “Kukavica” i “Pogledaj u nebo”. Nakon vremena provedenog u bendu, Zdravko se vratio u Sarajevo i nastavio studije. 15. travnja 1972. imao je priliku nastupiti na festivalu “Vaš šlager sezone”. Pjesma koju je izveo je “Sinoć nisi bila tu” Kemala Montena, koja je prvotno bila namijenjena Josipi Lisac, no ona se povukla s događaja.

  • Zdravkova izvanredna izvedba donijela mu je treće mjesto u glasovanju publike i nagradu za njegovu interpretaciju. To je označilo početak njegove službene solo karijere, koja će ga u konačnici odvesti u najistaknutiju pop zvijezdu na području bivše SFRJ. Te godine sudjelovao je na raznim festivalima, počevši od Splita gdje je izveo pjesmu “Stara Pisma”, zatim Skoplja gdje je otpjevao “My Pain”, a zatim Prištine. Potom su Čolić, Indexi, Bisera Veletanlić, Sabahudin Kurt i Sabina Varešanović krenuli na turneju po SSSR-u. Sljedeća prekretnica u njegovoj karijeri bila je pjesma Kemala Montena “Gori Vatra” s kojom je Zdravko predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu u Luksemburgu 1973. U naredne dvije godine Čolić je često krasio pozornice raznih festivala.