U slučaju srčanog udara, ključno je djelovati brzo u roku od 10 sekundi kako biste si pomogli. Zabilježite sljedeće upute i upamtite ih. Čin dubokog disanja omogućuje plućima da uzmu kisik, dok snažan pokret kašlja vrši pritisak na srce i osigurava kontinuirani protok krvi kroz tijelo. U slučaju srčanog udara, pojedinci često doživljavaju značajan pad snage i osjećaj bespomoćnosti.

Ako se netko počne osjećati loše zbog srčane abnormalnosti, može imati samo 10 sekundi prije nego što izgubi svijest, što potencijalno može rezultirati iznenadnom srčanom smrću. Kako bi si učinkovito pomogli u kritičnoj situaciji, može se iskoristiti samo 10 sekundi uz korištenje kašlja kao rješenja. Međutim, važno je napomenuti da bi hitno kontaktiranje hitne službe trebao biti početni korak.

Do dolaska hitne pomoći značajnu pomoć može pružiti kontinuirani i snažan izdisaj popraćen kašljem svake dvije sekunde. Prema izvješću Basta Balkana, duboko disanje pomaže oksigenaciji pluća, dok čin kašljanja vrši pritisak na srce i pomaže u održavanju cirkulacije krvi. Uspostavljanje normalnog ritma je od vitalnog značaja da bi netko živ stigao u bolnicu, a induciranje stresa na srce pomaže u postizanju tog cilja.

Kada je u pitanju srčani udar, postoje određeni čimbenici i simptomi kojih treba biti svjestan. Nagli prekid protoka krvi u koronarnoj arteriji, koji dovodi do odumiranja dijela srčanog mišića, odgovoran je za nastanak akutnog infarkta miokarda, općenito poznatog kao srčani udar.

Svjetska zdravstvena organizacija izvještava da godišnje 6 milijuna pojedinaca diljem svijeta oboli od bolesti srca, a tragično, svaki četvrti slučaj kulminira smrtnim ishodom. Godišnje oko 10.000 ljudi u Srbiji doživi nesretnu pojavu srčanog udara. Ovo stanje češće pogađa muškarce nego žene, iako je rizik izjednačen nakon dostizanja vrhunca seksualnog užitka. Prema stetoskopu, ovo posebno stanje ima tendenciju da prevladava među pojedincima starijim od 40 godina.

Bol je primarni pokazatelj, a ako je pojedinac već iskusio bolove u prsima, bol tijekom srčanog udara može trajati više od 30 minuta i obično je intenzivnija i dugotrajnija od bilo koje prethodne epizode. Ova nelagoda nalazi se iza prsne kosti i izuzetno je jaka, pokazujući osobine slične stezanju, žarenju ili čak paranju u prsima.

Može biti popraćeno pretjeranim znojenjem, naglom slabošću, slabošću i osjećajem nedostatka zraka, često praćenim neodoljivim strahom od smrti. U slučaju da bol u prsima zrači u susjedne dijelove tijela i traje dulje od 15 minuta, nužno je kontaktirati hitnu službu radi hitne pomoći.

BONUS TEKST:

O nehotičnom mokrenju kod žena rijetko se govori, često se šuti zbog srama koji žene doživljavaju. Unatoč tome, postoje brojna rješenja za rješavanje ovog problema. Izazov leži u činjenici da su žene sklone tražiti liječenje u relativno uznapredovalom stadiju, što komplicira proces. Pojava nehotičnog curenja urina tijekom trenutaka smijeha, kašlja ili naprezanja može se doživjeti kao neugodna.

Nažalost, postoje žene koje ovu problematiku ne zamišljaju samo; doživljavaju ga svakodnevno. Procjenjuje se da otprilike jedna od deset žena u Europi sporadično pati od urinarne inkontinencije (UI). Prema riječima ginekologinje dr. Biljane Živaljević, urinarna inkontinencija je zdravstveno stanje koje karakterizira nemogućnost kontrole mokrenja. Ovo se stanje manifestira kao nevoljno mokrenje, bilo da se radi o razdobljima odmora ili fizičkog napora.

Postoje dvije osnovne vrste urinarne inkontinencije: hitna i stresna. U nekim slučajevima, pojedinci mogu doživjeti kombinaciju oba tipa. Dr Biljana Živaljević, visokoobrazovani medicinski stručnjak, opsežno se bavi stresom i urgentnom inkontinencijom. Objašnjava da stresnu inkontinenciju pokreću nagli porasti tlaka u trbušnoj šupljini, kao što su smijeh, kihanje, trčanje, tjelesna aktivnost i vježbanje.

S druge strane, urgentna inkontinencija ne zahtijeva nikakav prethodni napor; umjesto toga, pojedinci doživljavaju iznenadan i intenzivan nagon za mokrenjem. Dr. Živaljević također napominje da zvuk mlaza vode može poslužiti kao provokativni faktor u ovakvim uvjetima. Prema riječima liječnika, stresna urinarna inkontinencija je čest problem koji može pogoditi osobe svih dobnih skupina, dok se hitna inkontinencija tipično javlja kod starijih žena.

Primarni uzrok ovog problema su oslabljeni mišići dna zdjelice i neravnoteža između mjehura i uretre. Čimbenici koji predstavljaju potencijalni rizik. Pojava UI najčešće se opaža kod žena koje su vaginalno rodile veću bebu, tešku preko četiri kilograma. Dodatno, faktori poput veće tjelesne težine i nedostatka tjelesne aktivnosti doprinose razvoju ovog stanja.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here