Mnogi imaju problema sa želucem i crijevima, ali i probavom generalno, te ne znaju kako da to riješe. Razni doktori širom svijeta su davali svoje preporuke, ali niko još nije dao prijedlog kao što je ovaj doktor. Poznati specijalista sportske medicine i profesor fiziologije, dr Dejan Čubrilo, dao je opsežno i lucidno objašnjenje zabluda oko detoksikacije. Internet je preplavljen brojnim savjetima na ovu temu, ali nisu svi vrijedni.

  • Iako je detoksikacija nedavno postala popularna, ne doživljavam je kao prolaznu modu koja uključuje kratkoročna rješenja poput posta ili konzumacije određenih sokova u ograničenom trajanju. Umjesto toga, detoksikaciji treba pristupiti kao stalnom i sistematičnom procesu. Kada naša tijela postanu opijena, to znači neravnotežu, a identificiranje osnovnog uzroka ove neravnoteže, posebno kada dolazi od bezumnog jedenja, je ključno.

Prisustvo mikroorganizama, poput bakterija i gljivica, može se pripisati nepravilnoj probavi hrane, posebno u nehigijenskim uvjetima. Dr. Čubrilo ističe značaj ne samo razvoja lijekova, već i stvaranja ambijenta koji destimulira proliferaciju ovih mikroorganizama. Osobe s masnom jetrom neizbježno će doživjeti povećane razine inzulina, jer inzulin prvenstveno doprinosi proizvodnji masti u jetri.

Ključno je napomenuti da konzumacija hrane ne dovodi direktno do proizvodnje holesterola. Međutim, redovno uživanje u ćevapima i hamburgerima može poremetiti probavni proces, što dovodi do porasta nivoa insulina i naknadnog stvaranja holesterola u jetri. Tipično, osobe sa povišenim nivoima insulina takođe pokazuju visok nivo holesterola. Lično, nivo holesterola 6 ne doživljavam kao katastrofalnu situaciju.

Umjesto toga, savjetujem pacijentima da se suzdrže od aktivnosti koje doprinose nagomilavanju kolesterola. Metoda da poboljšate svoje prehrambene navike je uključivanje antioksidansa, koji se mogu dobiti konzumiranjem skromnih porcija voća i povrća, otprilike 50 do 100 grama. Ovi hranjivi rezervoari antioksidansa mogu se polako integrirati u nečiji režim ishrane.

Vizuelno privlačno i živopisno voće prisutno u raznim biljkama ima izuzetnu sposobnost snižavanja nivoa holesterola. Pažljivo reguliramo izbore ishrane kako bismo spriječili prekomjernu konzumaciju šećera, osiguravajući da naš pankreas ne bude preopterećen mastima. Kada je u pitanju dodavanje arome, koristimo umjerenu količinu masti, uvijek vodeći računa da ne pretjeramo.

Osim toga, dajemo prednost dobrobiti naših žučnih puteva tako što uključujemo začinsko bilje u naše obroke i povremeno uživamo u limunadi od đumbira. Šta mislite o sokovima za detoksikaciju? Ovi sokovi prolaze kroz proces miješanja, ekstrakcije i pročišćavanja. Međutim, njihov utjecaj na tijelo ostaje neizvjestan za potrošače.

Važno je napomenuti da ovi sokovi imaju potencijal da značajno podignu razinu inzulina, slično učincima testa opterećenja glukozom. Posljedično, razgradnja masti postaje izazovnija, što rezultira proizvodnjom kolesterola u jetri i nakupljanjem viška masti.

Preporučljivo je ograničiti unos ovako pripremljenih sokova, jer se ne preporučuje prekomjerna konzumacija. Sa ličnog stanovišta, ja ne podržavam sokove osim ako ne sadrži vlakna i sjemenke za ublažavanje opterećenja pankreasa.

Ako se nađete bez ikakvog soka, alternativna opcija je konzumiranje voća i povrća koje je prvobitno bilo namijenjeno za cijeđenje. Međutim, postoji mala komplikacija: šta ako vaš probavni sistem nema potrebnu snagu da razgradi ovu hranu? Također je važno uzeti u obzir da stres može iscrpiti enzime u vašem želucu. Konzumacija masti je strogo zabranjena, a sva jela moraju biti pripremljena bez upotrebe maslinovog ulja, badema ili lješnjaka.

U slučaju toksične jetre, od vitalnog je značaja izbjeći dodatni stres na ovaj organ i ostaviti mu dovoljno vremena za izlječenje i detoksikaciju. Kada je u pitanju konzumacija mesa, preporučljivo je odabrati meso koje je kuvano u vodi, a zatim u jelo ubaciti povrće pre jela. Tokom procesa detoksikacije, preporučljivo je potpuno isključiti konzumaciju jaja. Preporučuje se izbjegavanje dodavanja mlijeka u bilo kojem trenutku tokom procesa. Osobe koje su starije od 30 godina se ohrabruju da se uzdrže od konzumacije mlijeka.

Proces detoksikacije organizma nakon konzumiranja mliječnih proizvoda nije mali podvig, jer zahtijeva da crijeva pređu iz stanja mirovanja u stanje aktivnosti. Učestalost pražnjenja crijeva, s najmanje jednom dnevno, služi kao pouzdan pokazatelj ove tranzicije. Metabolizam se, s druge strane, odnosi na sposobnost tijela da pretvara hranljive materije u energiju.

Brz metabolizam ne znači stalne odlaske u kupatilo, već efikasnu konverziju energije. Suprotno tome, višestruko pražnjenje crijeva tokom dana ukazuje na poteškoće u pravilnom varenju hrane. Prema riječima cijenjenog dr. Brokula, jedna hurma ili smokva imaju izvanredna svojstva čišćenja crijeva, djelujući kao moćan buldožer i bager.

Natapanjem i konzumacijom hurme ili smokve prije spavanja osjetit ćete njeno umirujuće djelovanje, što rezultira temeljnim čišćenjem crijeva i žuči. Ako se pridržavate ove metode, naići ćete na povećanje energije koja daje opskrbu vašim stanicama.

Ove tvrdnje izneo je dr Čubrilo tokom svog gostovanja u emisiji “Ordinacija” na RTS-u. Za dodatne informacije o prednostima uvođenja hurmi u vašu ishranu, svakako pogledajte njegovu izjavu u 19:45.