Svi gaje nostalgičan sentiment prema vremenu Jugoslavije. Odudarala je od nacija koje danas nastanjujemo, ne samo u svojoj ukupnoj biti, već iu smislu društvenih normi i očekivanja. Danas vam predstavljamo kompilaciju najtraženijih džentlmena i zanosnih šarmera iz vremena bivše Jugoslavije, popraćene aktualnim fotografijama koje prikazuju njihov današnji izgled. Iznad svega, ključno je napomenuti da su muškarci tog vremena bili potpuno različiti od onih koje susrećemo u suvremenom društvu.

Naš prvi predstavljeni pojedinac je Vlado Kalember, rođeni Zagrepčanin koji je u formativnim godinama pokazao prirodnu sklonost prema crtanju. Međutim, unatoč tom talentu, zajednička je odluka djevojaka u njegovom životu da nastavi glazbenu karijeru. Godine 1984. s Izoldom Barudžijom ponosno je predstavljao Jugoslaviju na Eurosongu. Kao član popularne grupe Srebrna krila, Vlado je prikupio veliki broj obožavateljica koje su bile potpuno oduševljene njime. U određenom razdoblju našao se u strastvenoj vezi s Lokicom Stefanović, plesačicom koju su povezivali s Čolom. Unatoč značajnoj razlici u godinama, Vlado Kalember 2006. godine vjenčao se s Anom Rucner, čime su učvrstili svoju privrženost.

Sljedeći na listi izlazi Bajaga u pratnji svog benda Bajaga i Instruktori koji su svojim bezvremenskim pjesmama ostavili neizbrisiv trag. Nakon prvog pojavljivanja u javnosti, Bajaga je vrlo brzo postao predmetom obožavanja bezbrojnih žena. Dok je iskazivao nepokolebljivu odanost svojoj voljenoj Emiliji, sada je jasno da njegova predanost možda nije bila tako čvrsta kao što je tvrdio. Njihov sudbonosni susret u autobusu dodaje intrigantan element njihovoj priči, jer je on bez gubljenja vremena pozvao nju da izađu, ostavljajući je potpuno očaranu njegovim neodoljivim šarmom.

Bez sumnje, Zdravko Čolić stoji kao ultimativna ikona naših prostora. Nakon što se pojavio, njegova osebujna frizura učinila ga je trenutno prepoznatljivim, osvajajući gomile žena. Godine 1973. s ponosom je predstavljao Jugoslaviju na Euroviziji. Samo dvije godine kasnije odnio je pobjedu i na “Beogradskom proljeću” sa svojom očaravajućom melodijom “April u Beogradu” i na “Vašem šlageru sezone” sa zanosnom melodijom “Zvao sam je Emili”. Neko su vrijeme on i poznata loki frizura bili nerazdvojni, sve dok ih nesuglasica nije razdvojila.

Mnogi smatraju da je vrhunac njegove blistave karijere bio koncert održan na Ušću u Beogradu 2011. godine, koji je privukao publiku od 100.000 vjernih obožavatelja. Unatoč svojim šezdesetim godinama, Čola je hipnotizirao publiku izvodeći svoje najveće hitove više od tri i pol sata, osvojivši sve svojim energičnim plesnim pokretima uz svoje talentirane plesače. Izravni prijenos koncerta prikupio je impresivnu gledanost od preko 2.000.000 ljudi. Čola je idalje aktivan, a njegova popularnost nastavlja rasti.

Slijedi Alen Islamović koji se proslavio kao pjevač u renomiranim bendovima kao što su “Divlje jagode”, “Bijelo dugme” i “4 Asa”. Nakon što je pristao na Bregovićev prijedlog, stupio je u kontakt sa Zvezdama i u studenom 1986. predstavio svoj album “Pljuni i pjevaj, moja Jugoslavijo”. Ova revolucionarna ploča srušila je sva očekivanja, jer je svaka od devet pjesama zauzela vrhove top ljestvica. Uz naslovnu pjesmu, na ovom albumu našli su se nezaboravni hitovi kao što su “Zamisli”, “A i ti me nevejveri”, “Ajmo u planine”, “Ružica si si bila” i drugi. Rock bendovi i glazbenici prije su se samo usuđivali sanjati o postizanju tako golemog uspjeha s milijunskim prodanim albumom.