Biti glumac nije nimalo jednostavno jer pored toga što morate imati razne vještine snimanje može biti i opasno. Možda to nije opšte priznato, ali polje glume takođe može predstavljati značajne rizike. Nesreće koje se dešavaju tokom snimanja domaćih filmova nisu neuobičajene. Naravno, one se ne dešavaju toliko često, ali ipak postoji vjerovatnoća da se može nešto odviti u pogrešnom smjeru. U kinematografiji se dešavaju razne situacije u kojima su glumci izloženi velikom riziku i opasnosti. 

Nedavno je glumac Alec Baldwin bio u centru pažnje zbog uznemirujućeg incidenta na snimanju filma “Rust”, koji je tragično doveo do nenamjernog gubitka snimateljice Halyne Hutchins. Iako je ovaj nesretan događaj privukao pažnju širom sveta, bilo je i drugih tragičnih događaja u domenu domaćeg filmskog stvaralaštva koji su rezultirali preranom smrću izuzetno talentovanih pojedinaca.

U produkciji filma, glumac Diklić je, nažalost, doživio tragičnu nezgodu kada je nenamjerno pucao sebi u oko. Ovaj incident je dodatno pogoršao ionako uznemirujući niz događaja koji su se desili tokom snimanja. Čak ni cijenjeni direktori nisu imuni na nezgode. Kusturica se, na primjer, susreo sa nepredviđenim incidentom u kojem je magarac neočekivano sletio na njega i nanio ozljedu na snimanju filma.

Još jedna potresna pojava dogodila se kada su reditelj Dragan Kresoja i njegov sin izgubili život u padu helikoptera, ostavljajući filmsku industriju u stanju duboke tuge i nevjerice. Naime, na snimanju filma “Turneja” kod Prijedora, glumac Bogdan Diklić zadobio je tešku povredu lijevog oka kada ga je pogodio vjebački metak iz “kalašnjikova”.

Diklić u ovom filmu tumači vojskovođu, a incident se odigrao u sceni u kojoj je upravljao napunjenom puškom kalašnjikov. Usred rafala, granata je nehotice pogodila njegovo oko, što je navelo njegove kolege glumce da mu brzo priteknu u pomoć.

  • Zbog nedostupnosti hitne pomoći na licu mjesta, Tihomir Stanić, poznati filmski producent i glumac, zajedno sa rediteljima Slobodanom Pavićevićem i Goranom Markovićem, brzo je organizirao transport povrijeđenog Diklića u prijedorsku bolnicu.

Nakon što je nakon detaljnog pregleda oftalmologa utvrdio težinu povrede oka, Diklić je vozilom Hitne pomoći prebačen na VMA u Banjaluci. Po dolasku u medicinsku ustanovu, njegovo lijevo oko je pokazivalo očigledne znakove traume, izgledalo je krvavo. Međutim, uz primjenu odgovarajuće terapije, krv se postupno raspršila iz njegovog oka. Medicinski radnici procjenjujući njegovo stanje utvrdili su da trenutno nije potrebna hirurška intervencija.

Uprkos glasinama koje kruže u pozorišnim krugovima koje sugerišu da je Diklić možda dobio stakleno oko kao rezultat incidenta, on je odlučio da ovu stvar zadrži u tajnosti. Zanimljivo, samo godinu dana kasnije, Bogdan će se suočiti sa još jednom smrću.

Zanimljivo je da je ubrzo nakon nesretnog incidenta sa vatrenim oružjem doživeo tešku bolest tokom nastupa u pozorišnoj predstavi “Kandid ili optimizam” u Sterijinom pozorištu. Nakon reanimacije, hitno je prevezen u Institut za kardiovaskularne bolesti Kameni. Nakon pregleda u medicinskoj ustanovi, dijagnosticirana mu je plućna tromboembolija, koja je brzo prerasla u akutni infarkt miokarda (srčani udar), što je pogoršalo njegovo stanje.

Tragedija se dogodila uveče 6. novembra 1996. godine, kada je reditelj Dragan Kresoja, star 51 godinu, tragično izgubio život snimajući uvodne scene filma “Zalazak sunca nad Beogradom”. Nesrećni helikopter, koji je prevozio Kresoju, njegovog sina i pilota, doživio je razornu sudbinu jer je njegov rotor došao u kontakt sa Dunavom, zbog čega je pao u vodu.

Nažalost, ovaj incident je rezultirao gubitkom sve tri uključene osobe. Kresoja i njegov sin, koji je upravljao kamerom, bili su u helikopteru tokom noćnog snimanja. Tokom manevrisanja na maloj visini, rotor helikoptera je nenamerno zahvatio Dunav, što je dovelo do njegovog pada u blizini ušća Save.

U međuvremenu, poznati filmski stvaralac, glumac, muzičar i pisac Emir Kusturica zadobio je lakše povrede dok je snimao svoj najnoviji film “Na putu mlijeka” zajedno sa Monikom Beluči u Trebinju. Najavljeno je da se tokom snimanja dogodio nepredviđeni incident, zbog kojeg se magarac spotaknuo, a Kusturica je zadobio modricu u rebru. Internetom su se brzo proširile spekulacije o režiserovoj nesreći da je pao s magarca i zadobio potres mozga.

Sretan preokret dogodio se u produkciji filma “Montevideo, Bog te video” kada je cijenjeni glumac Uroš Jovčić doživio nesreću sa minimalnim posljedicama, čime je pojačao svoju reputaciju. Hangari plavog voza postali su kulisa za nezaboravan incident tokom snimanja serije. Zadubljen u kartašku igru ​​tog dana, snažan nalet vjetra odnio je sve ispod vagona.

  • Kao najmlađi član grupe, zatekao sam se kako se spuštam u udubinu ispod vagona, da bih neočekivano strmoglavio u šaht za zamjenu ulja. Glumac je ispričao ovu anegdotu, navodeći kako su ustrajali na snimanju uprkos nesreći. Uroš je, kako prenosi Kurir, slikovito dočarao svoje iskustvo sa seta.

Prekriven blatom i prljavštinom, našao se obavijen tamom, nesposoban da dopre do čvrstog tla. Pandemonijum je bio opipljiv, ostavljajući prisutne u stanju neverice. Uprkos tome što je obukao kostim, Uroš je naišao na kritiku jer se nije neprimetno stopio sa ostalima.

Kako bi prikrio neusklađenost svoje odjeće, vješto je snimio naredne scene sa stajališta iza sedišta. Konačan ishod se pokazao besprijekornim, efektivno prikrivajući svaki dokaz različite odjeće.

Dana 14. jula, tokom snimanja filma “Oluja” dogodio se tragični incident koji je doveo do prerane smrti Vladimira Milivojeva, 51-godišnjeg scenografa. Pao je sa litice u jarugu, izazvavši veliku tugu među filmskom ekipom i njegovim prijateljima koji su im odali počast kroz iskrene osmrtnice.

Važno je istaći nemilu nesreću koja se dogodila na Banjskoj steni na Tari. Prema pouzdanom izvoru upućenom u situaciju, Milivojev je nakon završene scene seo na ivicu litice. Međutim, kada je pokušao da ustane, nenamjerno je izgubio ravnotežu ili se okliznuo, što je rezultiralo padom u duboki ponor od nekoliko stotina metara.