Prije nekoliko godina Novak Đoković, legendarna figura u svijetu tenisa, napravio je značajnu prehrambenu transformaciju. Ova je odluka, prema riječima poznatog sportaša, odigrala ključnu ulogu u poboljšanju njegove izvedbe na terenu. Đoković posebno ističe važnost jutarnjeg napitka koji se nikako ne smije zanemariti, što je praksa koju sada prihvaća cijela njegova obitelj.

– Ovo je moja dnevna jutarnja rutina. Za početak se prepuštam osvježavajućoj mješavini tople mineralne vode prožete pikantnim okusima limuna i limete. Zatim otvaram vrata svog hladnjaka, otkrivajući živopisne zelene stabljike celera koje me čekaju. Ovaj pripravak ne samo da sadrži obilje esencijalnih minerala, već sadrži i skrivene dragulje koji pročišćavaju i pomlađuju jetru. Blagodati ovog eliksira ne odnose se samo na mene, već i na moju voljenu ženu i našu voljenu djecu. Od sveg srca vas potičem da isprobate ovaj zeleni napitak, jer ima potencijal obogatiti vaš život na bezbroj načina.

Nakon toga se poslužuje osvježavajući zeleni smoothie koji sadrži razne alge, voće, superhranu i dodatke prehrani. Tijekom jutarnjih sati moja se prehrana prvenstveno sastoji od izdašne količine voća i salate. Radije izbjegavam konzumiranje hrane koja zahtijeva pretjeranu energiju za probavu, osobito u ranijim dijelovima dana. Obično moj doručak uključuje žitarice kao što su kvinoja, divlja riža, proso i slatki i obični krumpir, koji su kuhani na pari radi optimalne prehrane.

Došlo je do značajnog pomaka na području prehrane. S ciljem postizanja optimalnih rezultata na terenu, donio je odluku o potpunom mijenjanju nekih uvriježenih navika. U razgovoru s novinarom Grajamom Besingerom Novak je rekao koliko je prehrana pozitivno utjecala na njegov život. Napravio je značajnu transformaciju izbacivši gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer iz svoje prehrane. Iako je to bila velika prilagodba, Novak je ostao predan jer je primijetio trenutne rezultate.

U početku je obitelj izrazila zabrinutost. Međutim, ubrzo nakon toga donio sam odluku da izbacim crveno meso iz prehrane. Shvatio sam da crveno meso zahtijeva značajnu količinu vremena i energije da se probavi, što sam želio dodijeliti održavanju fokusa i pomoći u oporavku za moje nadolazeće treninge i utakmice. Ovaj ključni trenutak naposljetku me doveo do toga da usvojim svoj trenutni jelovnik koji je usredotočen na biljnu prehranu. U potpunosti sam eliminirao bilo kakvu konzumaciju životinjskih proizvoda, kao što sam otkrio.

Pomenute žitarice obožava i Jelena. Đokovići gaje duboku naklonost prema tome, a lako je razumjeti zašto. Ovaj poseban izvor hrane može se pohvaliti izdašnim količinama proteina, što mu omogućuje da parira proizvodima životinjskog podrijetla. Osim toga, obiluje esencijalnim hranjivim tvarima poput vitamina E, vitamina C, kalija, raznih minerala, aminokiselina i eteričnih ulja. Na koji način oni hrane svoju decu ? Jelena je otvoreno govorila o važnosti prehrane te je ispričala kako se njihova obitelj drži pretežno veganskog jelovnika, a Nola mnoge svoje zdrave navike usađuje i svojoj djeci. Prvih godinu i pol dana Stefan se držao tipične dijete koja je uključivala meso i ribu.

Međutim, prešao je na biljnu prehranu i od tada ima izvrsno zdravlje i dobrobit. S druge strane, Tara je od samog početka na biljnoj prehrani, a zdravlje joj, srećom, nikada nije zabrinjavalo. I naša se djeca bez problema pridržavaju biljne prehrane. Apsolutno vole jesti krumpir, krastavce i mrkvu. Kako bih osigurao da dobiju različite hranjive tvari, pripremam puno smoothieja i uključujem mnogo zelenila. Iako moja djeca još nisu razvila okus za zelenu salatu, nisam zabrinuta jer njihovu prehranu nadopunjujem shakeovima. Izbjegavamo prženje i umjesto toga biramo metode kuhanja kao što su kuhanje ili pire krumpir. Jelena je pružila ovaj uvid u prehrambene izbore njihove obitelji.