U ovo doba godine ljetne večeri pravi su užitak – nema većeg užitka od večernjeg opuštanja na terasi ili balkonu, uživajući u hladnom povjetarcu nakon vrućeg dana. Nažalost, iskustvo je često pokvareno prisutnošću dosadnih komaraca koji neprestano zuje oko nas, a unatoč našim naporima, čini se da ih više nijedan repelent protiv komaraca ne može učinkovito otjerati.

Ako ste stalno na meti komaraca unatoč korištenju sprejeva, spirala ili drugih repelenata, možda bi bilo vrijedno razmisliti o promjeni prehrane. Ovi dosadni insekti ne samo da ostavljaju ugrize koji svrbe, već također mogu prenijeti razne bolesti. Ali što je to što zapravo privlači komarce? Ugljični dioksid koji ispuštamo izdisajem, toplina našeg tijela i različiti kemijski spojevi prisutni na našoj koži, znoju i dahu služe kao magneti za komarce.

Ovi insekti imaju sposobnost otkriti ljude putem svog njuha, koji igra ključnu ulogu u njihovoj potrazi za hranom. Prehrambene navike komaraca razlikuju se ovisno o spolu – odrasle ženke komaraca konzumiraju i krv i nektar, dok se odrasli mužjaci za prehranu oslanjaju isključivo na nektar. Komarce privlače različiti čimbenici, uključujući slatkoću, tjelesni miris i specifične kemikalije.

Prisutnost slatkoće može ukazivati ​​na blizinu nektara, što ga čini atraktivnim mirisom za komarce. Osim toga, više razine mokraćne kiseline, mliječne kiseline i amonijaka u znoju također mogu poslužiti kao sredstva za privlačenje komaraca. Nadalje, studije pokazuju da su osobe s krvnom grupom O posebno privlačne komarcima. Koje vrste hrane treba izbjegavati?

Razlog zašto komarce privlače slatke tvari je upravo razlog zašto se slatkiša treba kloniti ako ne želite postati meta komaraca. Poznato je da slatki, cvjetni mirisi koje ispuštaju biljke koje proizvode nektar privlače komarce, što znači da ako hrana ili piće imaju sličan miris, ne samo hrana, već i osoba koja je konzumira može postati meta komaraca.

Nadalje, dok su dokazi i dalje nedostatni, posebna studija pokazala je da su pojedinci koji su konzumirali banane bili više privlačni komarcima u usporedbi s onima koji su konzumirali grožđe. Karboksilne kiseline, koje proizvode bakterije na našoj koži, služe kao dodatna atrakcija za komarce. Međutim, važno je priznati da se ovaj zaključak temelji na jednoj studiji koja je testirala samo dvije vrste komaraca, dok u svijetu postoji više od tri tisuće različitih vrsta komaraca.

Osim što ih privlače karboksilne kiseline koje ispuštaju bakterije na našoj koži, komarce privlači i maslačna kiselina, spoj koji se nalazi u određenim vrstama sireva, pa ih se također preporučuje kloniti. Nadalje, kako bi se smanjila privlačnost komaraca, preporučljivo je suzdržati se od konzumacije piva, jer su dvije odvojene studije otkrile da pojedinci koji konzumiraju pivo imaju tendenciju da privuku veći broj komaraca u odnosu na one koji ne piju pivo.

Kako bismo otjerali komarce, što treba uključiti u prehranu? Dokazi upućuju na to da određena hrana ima sposobnost odbijanja komaraca, baš kao što ih određena hrana može privući. Jedna takva skupina namirnica uključuje one koje sadrže češnjak ili luk. Kako biste spriječili privlačnost komaraca, savjetuje se suzdržati se od konzumacije piva. To je zato što pivo sadrži alicin, spoj koji se povezuje s manjom vjerojatnošću zaraze malarijom, teškom infekcijom koja se prenosi ubodom komarca.

 

Unatoč tome, točna količina konzumacije češnjaka i luka potrebna za postizanje ovog zaštitnog učinka ostaje neizvjesna. Istraživači su proveli još jedno istraživanje o odnosu između komaraca i ljudskih mirisa, otkrivši da pojedinci s povišenim razinama mirisa eukaliptola na svojoj koži mogu otjerati komarce. Vjeruje se da je eukaliptol, aromatični spoj prisutan u bosiljku, kadulji, ružmarinu i kardamomu, prisutan u visokim koncentracijama zbog izbora prehrane, prema nalazima istraživača.

Ako se želite kloniti uboda komaraca, postoji jedno posebno voće koje biste trebali konzumirati – grejp. Spoj poznat kao nootkatone, koji se nalazi u grejpu, doprinosi njegovoj izrazitoj aromi. Studija koja je ispitivala ovaj spoj otkrila je njegovu učinkovitost u odbijanju komaraca, usporedivu s dva često korištena sastojka za odbijanje insekata.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here