Ljubav koju imamo prema našoj djeci, a posebno unucima, nema granica. To je ljubav koja nas tjera da idemo daleko za njih. Nije neuobičajeno da roditelji i bake i djedovi daju prioritet potrebama svojih nasljednika ispred vlastitih. No, priča upozorenja iz Hrvatske uči nas da to možda nije uvijek najpametniji izbor.

Iako razumijem da neki pojedinci možda iskreno vjeruju da bake imaju određene obveze prema svojoj djeci i unucima, i sam sam u jednom trenutku imao to uvjerenje. Međutim, shvatio sam da to nije tako jednostavno kao što se čini. Granice su neophodne. Po mom mišljenju, djeca, uz nekoliko izuzetaka, imaju tendenciju biti nezahvalna. Iskorištavaju sve privilegije koje imaju kao naše potomstvo. A kada ste iznimno ljubazni i velikodušni, poput mene, to brzo postane očekivano. Svjedočeći tome, donijela sam odluku da tome stanem na kraj i povukla sam jasnu crtu – ova žena je ogolila dušu.

Prekinuvši svaku komunikaciju, kći je prekinula vezu s majkom koja više nije ispunjavala uloge ni bake ni svekrve. Kći otvoreno priznaje da je očekivala ovakav ishod. Kao što se i očekivalo, ishod je bio nepovoljan, što je dovelo do potpunog prekida svake komunikacije s gospođom Victorijom u njezinim ulogama majke, bake i svekrve. U očima djece sam označena kao negativac i zabranjen im je bilo kakav kontakt sa mnom. U početku je to bilo zastrašujuće iskustvo, ali kako su se dani pretvarali u tjedne, počeo sam shvaćati da su moji postupci bili opravdani. Sada uživam u obilju slobodnog vremena, mirnom stanju duha i znatno debljem novčaniku. Nasuprot tome, moja kći i zet su u potpunom previranju – ona ostaje vjerna svojim principima.

Unatoč tome što ima 65 godina i povukla se iz službene karijere, ona i dalje napreduje kao vrlo uspješna poslovna žena. Unatoč mirovini, nastavljam voditi uspješnu privatnu tvrtku, što unosi veliku raznolikost u moj život. Razmišljajući o svojoj prošlosti, shvaćam da sam trebao prekinuti veze mnogo ranije, spriječiti započinjanje nezdrave veze. Ironično je da bismo sada imali jaču vezu da smo se voljeli više, a ne manje.

Kao i mnoge majke i bake, vjerovala sam da radim u najboljem interesu svoje djece, no pokazalo se da ova situacija šteti svima koji su uključeni, kako sam zaključila u “Moje vrijeme”. Renomirani psiholozi ističu ključnu ulogu roditelja u poticanju samostalnosti kod djece. Pružanje nepokolebljive pomoći kad god potomci naiđu na poteškoće zapravo koči njihov razvoj. Suprotno tome, u trenutku kada izgovorite riječ “ne”, odnos se brzo pogoršava. Djeca neće razumjeti vašu odluku, jer su se navikla na vašu stalnu podršku, već će se razbjesniti, doživljavati vas kao sebične i nepravedne.