Nakon što je po kćerku došla u školu, Maja Stojaković, stanovnica Sremskih Karlovaca, naletjela je na novčanik u kojem je bila pozamašna količina novca. Pomoću zdravstvene knjižice pronađene unutra zaključila je da novčanik pripada petnaestogodišnjaku. Zabrinuta da bi dječak mogao biti u teškoj situaciji, Maja je odmah krenula u potragu kako bi ga locirala.

  • Potaknuta odlučnošću da vrati izgubljeni novac, Majin trud se isplatio kada je Mateja (15) napokon srela u hotelu, u kojem je bio na izletu, svega 15 kilometara udaljenom od njezina prebivališta. Ovih dana postoji široka priča o izuzetnoj odlučnosti koju je pokazala žena po imenu Maja. Ona je u blizini svoje kuće otkrila novčanik mladića iz Leskovca. Međutim, ovo nije tipična priča o poštenoj osobi koja predaje izgubljeni predmet vlastima i vraća se kući.

Umjesto toga, to je priča o majčinoj iskrenoj želji da osigura da se izgubljeni novac brzo vrati dječaku, koji je bio iste dobi kao njezin sin. Njezina je motivacija proizlazila iz želje da spriječi bilo kakve nesretne incidente koji bi pokvarili dječakov duh tijekom izlaska. Maja je ispričala kako su se ona i suprug trudili pronaći mladića te podijelila svoje iskustvo susreta s njim. Vraćajući se kući iz škole, Maja i njezina kći u blizini kuće naišle su na novčanik.

  • Znatiželja ju je navela da pregleda njegov sadržaj, otkrivši zdravstvenu knjižicu u kojoj je stajalo da pripada dječaku rođenom 2009. godine – vršnjaku njenog sina. Odlučna da vrati novčanik, Maja ga je odnijela kući i o tome objavila na stranici “Sremski Karlovci”, platformi koja se inače koristi za izgubljene i nađene stvari. Nažalost, njihov post je ostao bez odgovora. Ne pokolebani, Maja i njezin suprug istraživali su alternativne metode kako ponovno spojiti novčanik s njegovim vlasnikom.

Maja je posegnula za teretanom navedenom na članskoj iskaznici pronađenoj u novčaniku, nadajući se da dječak posjećuje tu ustanovu. Igrom sreće, uspjela je razgovarati s vlasnikom teretane, objasnivši joj namjere da nadoknadi novac mladiću. Vlasnik je obećao da će istražiti slučaj i potencijalno dati Maji vrijedne informacije, uvjeravajući je da će se javiti. Nakon neuspješnog pokušaja da mi očitaju adresu u ambulanti preko zdravstvene knjižice, razmišljao sam o mogućnosti da vlasnik novčanika zapravo ne živi u Karlovcima.

  • Možda su bili samo u posjetu ili na izletu. Budući da Maja nije mogla samostalno locirati vlasnika, odlučila je novčanik odnijeti na policiju. Nakon Majine izjave iznenada joj je zazvonio telefon, otkrivajući da je poziv stigao iz Slovenije. U 18.30, nakon naših bezuspješnih pokušaja da vratimo novčanik, nije mi preostalo ništa drugo nego otići na policiju. Dao sam im detaljnu izjavu o tome kada, gdje i kako sam pronašao novčanik, zajedno s količinom novca u njemu.

Dok sam čekao da se papirologija završi, dobio sam neočekivani poziv od nekoga iz Slovenije. Zanima me identitet pozivatelja, odlučio sam vam se obratiti. Na moje iznenađenje, Matejin otac je bio taj koji je dobio moje kontakt podatke od vlasnika teretane. Bio sam presretan i odmah sam obavijestio policajca da sam se čuo s dječakovim ocem. Kao odgovor, smiješno je primijetila: “Pa, evo ja razgovaram s njegovom majkom.” Maja se prisjeća: “Matejina majka me obavijestila da je on na izletu i da je odsjeo u hotelu.

  • Dala mi je mogućnost da ostavim novčanik u policijskoj postaji ili da ga, ako mi odgovara, sama uzmem. obavještavajući je da ću preuzeti odgovornost za nastalu situaciju, pobrinuo sam se da spomenem da sam i ja roditelj. Sama pomisao na ovaj nesretni događaj koji se dogodio mom vlastitom sinu potaknula me da odmah nešto poduzmem, jer sam bila odlučna da neću da dopustim da njegov pothvat propadne, kontaktirala sam svog supružnika i otkrio vijest da smo uspješno locirali mladića i dali im gdje se nalazi udaljenost između naše trenutne lokacije i hotela u kojem je odsjeo iznosila je samo 15 metara.

Preplavljen radošću, moj me suprug snažno zagrlio obasipajući me nježnim poljupcima i uzviknuo: “Ti si čudo.” Kao roditelj ističe da razumije vrijednost svakog dinara, posebice u situacijama kada su njezinom djetetu potrebna sredstva za ekskurziju ili kupnju nečeg novog, a na kraju i dobivanje džeparca. Upravo zbog toga žarko želi sinu što prije isporučiti novac. Maja je na kraju istaknula kako se nije ponašala izvan normi, izrazivši uvjerenje da bi se tako svatko trebao ponašati.