Ovo su svi barem jednom doživjeli da imaju u ustima takozvane afte, ali rijetko ko zna šta je to zapravo. Afte, koje su male i bolne lezije u ustima, mogu uzrokovati nelagodu tokom jela i govora. Mogu biti i bolne posebno ako ne učinimo ništa da bismo ih izliječili. Iako ne postoji definitivan lijek za ove rane, postoji nekoliko kućnih lijekova koji mogu ublažiti simptome i pomoći u procesu zacjeljivanja. Potrebno je na pravi način pristupiti ovom problemu.

  • Evo nekoliko metoda koje treba uzeti u obzir: Preporučeni pristup je direktno nanošenje soka aloe vere na zahvaćeno područje 3-4 puta dnevno. Nakon primjene, savjetuje se suzdržati se od konzumiranja hrane i pića u određenom periodu. Protuupalna svojstva aloe vere čine je efikasnim tretmanom za infekcije, pružajući brzo olakšanje.

Druga opcija je da napravite pastu kombinovanjem sode bikarbone sa vodom i nanošenjem direktno na ranu. Da biste ublažili bol i upalu, preporučuje se ispiranje usta toplom vodom nekoliko minuta. Ovaj postupak treba ponavljati 3-4 puta dnevno. Soda bikarbona može donijeti olakšanje ovim područjima. Za domaću vodicu za ispiranje usta jednostavno prokuhajte malu količinu listova korijandera u jednoj šolji vode.

Nakon što se smjesa ohladi, vodicu za ispiranje usta koristite dosljedno tokom dana, ponavljajući postupak 3-4 puta. Korištenje korijandera pokazalo je njegovu efikasnost u ublažavanju boli i prevenciji oralnog drozda i afti. Za lijek od žalfije počnite kuhanjem 2 šolje vode i dodavanjem 3 kašike listova žalfije.

Nakon što se smjesa ohladi, njome isperite usta više puta tokom dana. Što se tiče meda, preporučuje se direktno nanošenje na afte nekoliko puta dnevno za liječenje. Međutim, važno je napomenuti da med, uprkos snažnim antiseptičkim svojstvima, može izazvati nelagodu nakon prve primjene.

Kako biste izbjegli bilo kakvu daljnju nelagodu, ključno je provesti test flastera na maloj površini kože prije upotrebe ovih prirodnih lijekova. Ako simptomi potraju ili se pogoršaju, savjetuje se da se obratite ljekaru ili stomatologu. Osim toga, važno je imati na umu da u određenim slučajevima afte mogu ukazivati ​​na osnovne zdravstvene probleme koji zahtijevaju stručnu intervenciju.

Porijeklom iz Azije, korijander (Coriandrum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice Apiaceae. Može dostići visinu od 30 do 90 cm, a koriste se i njegovi listovi i plodovi, od kojih svaki ima izrazitu aromu koja se nadopunjuje. Slično peršunu, listovi sadrže eterična ulja, proteine, šećer, vitamin C i djelimično organske kiseline.

Eterično ulje, koje se dobija destilacijom iz sjemenki, sastoji se od 70% monoterpenola, 10% monoterpena, ketona, estera i kumarina. S druge strane, kadulja je višegodišnja biljka polužbuna koja može narasti između 30 i 60 cm visoko. Ima snažan korijen i drvenastu stabljiku, pri čemu su donji dijelovi drvenasti, a gornji zeljasti.

Stabljika je uspravna i često kvadratnog oblika. Njegovi uski, eliptični listovi imaju fine zube i duge peteljke. Biljka proizvodi velike tamnoljubičaste cvjetove koji su skupljeni u klasolike cvatove sastavljene od cvjetnih klasova. Ovi dvospolni cvjetovi prekriveni su žljezdastim dlačicama i na čaški i na vjenčiću. Od juna do avgusta, žalfija cveta, a seme sazreva u avgustu i septembru.

Ovi cvjetovi posjeduju i tučak i prašnike potrebne za oprašivanje, što ih čini hermafroditskim. Kadulja uspijeva u sunčanom okruženju i bori se da preživi u sjenovitim područjima. Mraz predstavlja značajnu opasnost za biljku, jer može uzrokovati veliku štetu. Stoga je ključno pružiti odgovarajuću njegu i zaštitu, ako je to izvodljivo.

Ova zimzelena biljka, koja se obično koristi kao začin, takođe se može pohvaliti lekovitim svojstvima. Njegovo porijeklo može se pratiti do mediteranskog regiona, a njegovo latinsko ime, Salvia, potiče od “salvare”, što znači “spasiti” ili “liječiti”. Osim toga, drugi dio njegovog latinskog imena, officinalis, prevodi se kao “liječenje”.