Jugoslavija je bila poznata po mnoštvu kvaliteta, od kojih je jedan bio prisustvo zadivljujućih i besprekorno njegovanih žena. Sedamdesete godine prošlog vijeka svjedočile su porastu popularnosti glumačke profesije, posebno u Holivudu. Samo pominjanje ikoničkih ličnosti poput Marilyn Monroe ili Sophia Loren, koje su čak krasile Jugoslaviju svojim prisustvom uz Josipa Broza Tita, služi kao nepobitni dokaz ovog fenomena.

 

  • Nekada ljudi zaboravljaju da su i poznati s naše scene imali veliki uticaj i značaj u svoje vrijeme. Međutim, ključno je priznati da smo posjedovali i glumice koje su bez muke parirale ovim holivudskim ljepoticama. Jelena Jovanović Žigon, istaknuta ličnost jugoslovenske kinematografije, ostavila je neizbrisiv trag svojim izuzetnim talentom. Njena elegancija osvaja sve one koji su imali sreće da joj svjedoče. O njenim ulogama i dan danas se priča, a zaista je ostavila veliki pečat na domaću kinematografiju.

Tokom svoje slavne karijere, zadržala je svoju izuzetnu prirodu do poslednjih trenutaka. Kolege svjedoče o rijetkosti njenog glumačkog umijeća, ističući da je glumica njenog kalibra fenomen koji se dešava jednom u životu. Publika ju je obožavala, posebno zbog uloge princeze Jelene Todorović u “Žikinoj dinastiji”.

Poreklom iz Beograda, rođena je 3. novembra 1933. godine u veoma cenjenoj lozi. Loza njene porodice je zaista izuzetna, jer je ona unuka Mitre Martinovića, istaknute istorijske ličnosti. Mitra Martinović je karijeru počeo kao divizijar u Crnoj Gori da bi na kraju došao do cijenjenog čina divizijskog generala u Vojsci Jugoslavije.

Pored toga, obavljao je cijenjenu funkciju predsjednika Vlade u Kraljevini Crnoj Gori. Tokom svoje slavne karijere, osvojila je publiku svojim izuzetnim talentom, pojavljujući se u brojnim filmovima i televizijskim emisijama. Godine 1950. napravila je iskorak u filmskoj industriji debitantskim nastupom u filmu “Opštinsko dijete”.

Stekavši međunarodno priznanje, otišla je u udaljene regije Australije i ostvarila izvanredne uloge u filmovima kao što su “Obećana žena” i “The Picture Show Man”. Ipak, njen nezaboravan doprinos kultnoj seriji “Vinet”, uz cijenjenog holivudskog glumca Stjuarta Grejndžera, učvrstio je njen status legendarne ličnosti u svetskoj istoriji kinematografije.

Jelena, koja je nažalost preminula 2005. godine, bila je udata za proslavljenog glumca Stevu Žigona, a delili su radost zajedničkog podizanja dvoje dece: Ivane, koja se bavila glumom, i Nikole, talentovanog slikara. Kada su im se putevi prvi put ukrstili, Jelena je bila tek mlada 17-godišnjakinja, dok se Stevo, ugledna ličnost sa 24 godine, suočavao sa preprekama u romantičnoj vezi.

  • Ipak, i pored zanosne ličnosti, nije mogao da odoli privlačnosti cenjene Jelene. U to doba njihov stan u Beogradu bio je nadaleko poznat po svojoj izuzetnoj lepoti. Jelena je od malih nogu odisala elegantnom aurom koja je zračila iz njenih očaravajućih očiju i zanosnog osmeha, čime je stekla zasluženu reputaciju prave dame.

Neki su čak pravili poređenja između nje i cenjene “srpkinje Sofije Loren”. U Jelenino vreme kao studentkinja prvi put se susrela sa Stevom Žigonom 1950. Ona je tada bila brucoš, a on je bio asistent glume. Nisu znali da će njihov prvi susret prerasti u duboku i trajnu ljubav.

Osvrćući se na svoju očaravajuću ljubavnu priču, glumica, poznata po svojoj upečatljivoj ljepoti, prisjetila se svog prvog susreta sa Stivom tokom boravka na Akademiji kada je imala samo 17 godina. U to vrijeme, Steve je bio na poziciji asistenta, ne znajući da će on na kraju postati njen direktor i igrati ključnu ulogu u oblikovanju njene karijere.

Godina 1958. označila je značajnu prekretnicu u mom životu jer sam razmenio zavet sa Jelenom Jovanović i dočekao dolazak našeg sina Nikole, koji je od tada izrastao u izuzetnog i veoma cenjenog umetnika. Vredi napomenuti da su neki dobronamerni pojedinci povremeno pogrešili ime moje supruge, Jelena Jovanović-Žigon, izostavljajući Žigon, što služi kao pametna zapažanja glumca.

U godinama koje su usledile, Stiv je ostao nepokolebljiv u potrazi za voljenom suprugom Jelenom, čak i nakon rođenja njihove ćerke Ivane. Svesno se trudio da izrazi svoje duboko divljenje Jeleninoj izuzetnoj lepoti, kao i lepoti drugih žena u njihovoj porodici. Tek kada je njihov sin, začet tokom kratke veze sa glumicom Metom Vranič, napunio 28 godina, konačno su se razišli.

Ovaj susret se dogodio dok je Stevo još bio u braku, dodajući sloj složenosti njihovom ponovnom susretu. Vid je u nedavnom intervjuu za medije ispričao ovaj značajan susret sa svojim ocem. Godine 1971. u Ljubljanu je stigao poznati režiser Stevo Žigon da nadgleda produkciju ‘Pigmaliona’.

U ulozi Elize Dulitl igrala je moja majka Meta Vranič, mlada i izuzetno talentovana glumica. U to vrijeme sudbina se umiješala, što je rezultiralo mojim rođenjem iz kratke afere između moje majke i istaknutog glumca.

Uprkos okolnostima, moja hrabra majka odlučila je da me odgaja, potpuno svesna da će se moj otac vratiti svom staloženom životu sa porodicom u Beogradu. I tako počinje priča o Vidu, vanbračnom sinu Steve Žigona. Iako je bio svjestan prisutnosti svog sina u Sloveniji, proslavljeni umjetnik nije se trudio da ga potraži. Tek kada je Vid navršio 15 godina, konačno je otkrio pravi identitet svog oca.