Anita Mančić (55) desetljeće se hrabro borila za dobrobit svoje djece i otvoreno iznosila svoja iskustva, pružajući podršku i solidarnost drugim ženama koje se suočavaju sa sličnim izazovima. Nakon 22 godine braka, glumica i njezin suprug Bojano dospjeli su na naslovnice u rujnu prošle godine kada se doznalo da su odlučili prekinuti vezu.

  • Nakon što je pročitao poruku, Bojan nije gubio vrijeme i krenuo naprijed i posvetio se drugoj ženi. Anita i Bojan dugo su ustrajali u borbi za dobivanje djece. – Cijelo desetljeće posvetila sam se bespoštednoj borbi u potrazi za majčinstvom, ali moj trud je, nažalost, bio uzaludan. Danak koji je uzeo moje tijelo bio je golem. Na kraju se moje tijelo počelo buniti, što me navelo da predam borbu.

U tom trenutku pala mi je na pamet ideja o posvajanju”, ispričala je. Unatoč suočavanju s izazovnom fazom, glumica je ustrajala, preusmjeravajući svoju pozornost na druge napore, dok je uspjela otkriti osjećaj zadovoljstva. Mnogo je izazova u životu, a jedan od njih je prihvaćanje određenih realnosti. Kroz to prihvaćanje možemo pronaći zadovoljstvo u drugim aspektima naših života.

  • Shvaćamo da su neki ljudi rođeni s invaliditetom i naučili smo živjeti s njima. Srceparajuća je pomisao da postoje pojedinci koji napuštaju svoju djecu, ali nažalost, to je realnost koja postoji. Jednako je uznemirujuća činjenica da ima slučajeva zlostavljanja djece ili slučajeva u kojima djeca maltretiraju svoje roditelje. To su surove stvarnosti, ali one su dio života. Unatoč tim poteškoćama, život ipak može biti lijep. K

ada se suočite s tugom, ponekad je najbolje šutjeti i izdržati je. Kad bih počela plakati zbog svake sitnice, nikad ne bih mogla prestati. Zato biram da ne dozvolim sebi da krenem tim putem”, podelila je ona za “Blic ženu”. Anita samouvjereno izražava svoju spremnost da bez oklijevanja razgovara o pitanjima intimnosti. Poznata umjetnica dosljedno je naglašavala važnost javnog dijeljenja svog osobnog putovanja, čvrsto vjerujući da se rasprava o in vitro oplodnji ne smije smatrati tabu temom.

  • Rasprava o pitanjima intimnosti za mene nije problem sve dok služi svrsi. Na primjer, ranije sam načeo temu umjetne oplodnje u vrijeme kada se to smatralo tabuom. Namjera mi je bila povezati se s drugim ženama koje su se suočavale s istim izazovima kao ja i nisu imale dovoljno informacija o toj temi.

Ne potiče li to dublji osjećaj intimnosti? Prije deset godina otvoreno sam rekao da je savršeno normalno da se par bori s plodnošću i da je traženje liječničke pomoći održivo rješenje. Istaknuo sam napredak u medicini koji nudi nadu. Ranije je Anita za “Story” ispričala kako je primila brojne mailove i poruke od žena koje su također bile na putu roditeljstva, cijeneći njezinu otvorenost i podršku.

BONUS TEKST:

Smrtnost uboda stršljena je dobro poznata, a svjedoči i nedavni slučaj četrdesetpetogodišnjaka iz Medveđe koji je podlegao ugrizu u vratnu venu. Ključno je razumjeti odgovarajući postupak kada se suočite s ubodom stršljena, kao i kako se zaštititi od ovih insekata.

Slučajni susreti tijekom ljetne sezone najčešći su scenariji u kojima dolazi do uboda stršljena. Za razliku od drugih insekata koji žale, stršljeni imaju sposobnost ubosti više puta jer ne ostavljaju žalce u koži žrtve. Naime, stršljeni pokazuju tendenciju prema agresiji i mogu započeti napade čak i bez uznemiravanja, osobito tijekom kasnih ljetnih i jesenskih mjeseci.

Iako ubodi mogu biti neugodno iskustvo, oni općenito nisu razlog za veliku zabrinutost i obično rezultiraju samo manjom iritacijom i lokalnim reakcijama. Najčešći učinci uključuju crvenilo i oticanje kože, kao i svrbež ili osjećaj pečenja na mjestu uboda, popraćen određenom razinom boli. Ovi se simptomi obično povlače u roku od nekoliko sati do nekoliko dana.

Neželjene reakcije na alergene Osobe s povećanom osjetljivošću doživljavaju alergijske reakcije. Otprilike deset minuta nakon primjene, te osobe mogu doživjeti sustavne reakcije, koje se nazivaju anafilaktičke reakcije, koje mogu varirati u težini od blage do teške. Blagi simptomi ovog stanja uključuju blagi porast tjelesne temperature, crvenilo, svrbež, osip, osjećaj mučnine i rinitis.

S druge strane, umjereni simptomi mogu se manifestirati kao svrbež, napadaj astme, bolovi u trbuhu, povraćanje, proljev, promuklost, oteklina i otežano disanje, što su početni pokazatelji anafilaktičkog šoka. Najčešća reakcija je blaga, karakterizirana simptomima poput sniženog krvnog tlaka, inkontinencije stolice ili urina te tamnoplave boje kože i sluznica.

Međutim, u teškim slučajevima, pojedinci mogu doživjeti poteškoće s disanjem, gubitak svijesti i anafilaktički šok, koji može biti smrtonosan, osobito ako se ubod dogodi u području glave ili vrata. Tipično, može doći do blagog crvenila, nelagode i otekline kao tipične reakcije.

Povremeno, oteklina može trajati nekoliko dana, što ukazuje na blago pojačan alergijski odgovor. Ipak, ako osjetite oticanje jezika, mučninu, poteškoće s disanjem ili zujanje u ušima, nužno je hitno potražiti liječničku pomoć kako biste spriječili najtežu reakciju koja uključuje nagli pad krvnog tlaka i gubitak svijesti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here