Svetozar Gligorić, zvani Gliga, ističe se kao jedan od najistaknutijih sportaša u našoj povijesti, ostavivši neizbrisiv trag svojim životom koji izaziva strahopoštovanje. Svetozar Gligorić, glasoviti jugoslavenski šahovski velemajstor, ostavio je neizbrisiv trag u povijesti svjetskog šaha, čime je postao utjecajna osoba u svijetu sporta. Njegovo društvo tražila je elita iz raznih domena, željna uživanja u njegovoj prisutnosti. Unatoč svome vladanju 10 jezika, ostao je introvertiran i oprezan, ne dopuštajući nikome da prodre u njegovo osobno carstvo.

  • Značaj njegovih doprinosa očituje se u činjenici da još nitko nije nadmašio njegova postignuća. Zapravo, prestižna međunarodna nagrada za sportski duh sada nosi njegovo ime, što je još jedan dokaz Gligorićevog uspjeha bez premca. Svjetski mediji su ga čak proglasili slavnijim od Tita! Gligorić je od rane mladosti krenuo na šahovski put, pokazujući izvanrednu sposobnost i nepokolebljivu ljubav prema igri. Brzo se uzdigao među najistaknutije šahiste u Jugoslaviji i svijetu.

Tijekom svoje slavne karijere dobio je brojna cijenjena priznanja i trijumfirao na renomiranim natjecanjima, pokazujući izniman talent i stratešku briljantnost koja ga je definirala. Sudjelovanje na šahovskom turniru kandidata 1953. godine označilo je ključni trenutak u karijeri Svetozara Gligorića, jer se borio za priliku da izazove aktualnog svjetskog prvaka. Iako nije uspio osigurati naslov, njegova izvanredna izvedba na ovom natjecanju dodatno je učvrstila njegov status jednog od najistaknutijih šahista svoje ere.

  • Gligorićev doprinos šahovskom svijetu nadilazio je njegove igračke sposobnosti; njegova autorska djela na tu temu, uključujući renomirane naslove poput “Igra poteza” i “Šahovski eksperimenti”, postigla su legendarni status među gorljivim entuzijastima. Ove su knjige ponudile neprocjenjive uvide i stratešku mudrost koji su poslužili kao izvor inspiracije i smjernica za bezbrojne generacije ambicioznih šahista. Ne samo da je Gligorić sam postigao zapažene uspjehe, nego je odigrao ključnu ulogu u trijumfima jugoslavenske reprezentacije na raznim šahovskim olimpijadama i drugim svjetskim natjecanjima.

Njegova nepokolebljiva predanost timskom radu i izvanredna smirenost u situacijama visokog pritiska učinili su ga nezamjenjivim sredstvom za nacionalnu momčad. Od 1950. do 1982. imao je čast predstavljati Jugoslaviju u 15 navrata na Olimpijskim igrama, gdje je postigao impresivnih 12 medalja (uključujući jednu zlatnu, 6 srebrnih i 5 brončanih). Dodatno, njegova dominacija bila je očita jer je nevjerojatnih dvanaest puta osvajao prvo mjesto u prvenstvu Jugoslavije.

 

  • I nakon povlačenja iz svoje slavne šahovske karijere, Gligorić je nastavio doprinositi šahovskoj zajednici kao trener i komentator, velikodušno prenoseći svoje golemo znanje na buduće generacije igrača. Zaista je nevjerojatno da je pobijedio na gotovo sto turnira, često bez ijednog poraza, podvig koji se činio gotovo nedostižnim. Zahvaljujući njegovom utjecaju, Jugoslavija je postala druga najjača šahovska nacija svijeta, a prestigao ju je samo SSSR. Strani mediji često bi se šalili da je Gligina popularnost nadmašila i samog Tita.

Događaj koji mijenja život i potpuno mijenja njegovo postojanje. Rođen 1923. u Beogradu, Svetozar Gligorić, općepoznat po svom nadimku Gliga, u početku je volio nogomet, poput mnogih dječaka njegovog vremena. No, tek kada je tijekom meča zadobio prijelom ruke, Gliga je, promatrajući svoje starije vršnjake kako igraju šah, naletio na aktivnost koja će u konačnici promijeniti tijek njegove egzistencije kada je imao samo 13 godina.

  • Zbog nedostatka financijskih sredstava, pribjegao je izradi svoje početne šahovske ploče od vinskih čepova. Njegov izniman talent brzo je došao do izražaja, pa je već sa 15 godina postao prvak Beograda, a sa 16 godina već je stekao cijenjenu titulu majstora. Tijekom početka Drugog svjetskog rata, dječak prolazi kroz srceparajući gubitak jer mu majka premine, ostavljajući ga siroče nakon što je ranije izgubio oca. No, ugledni beogradski kirurg dr. Niko Miljanić, koji dijeli dječakovu ljubav prema šahu, ljubazno ga prima u svoj dom.