Dr. Emir Solaković, vrsni i iskusni kirurg specijalist kardiovaskularne i opće kirurgije, cijenjeno je zvanje redovnog profesora na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Također, obnašao je dužnost bivšeg ravnatelja Klinike za vaskularne bolesti renomiranog Kliničkog centra Sveučilišta u Sarajevu.

  • Opsežna medicinska izobrazba dr. Solakovića obuhvaća specijalističke studije iz opće i vaskularne kirurgije u Sarajevu, kao i daljnju specijalizaciju iz kardiokirurgije stečenu u Njemačkoj. Tijekom svog izlaganja zadubio se u temu stila života i pružio uvid u pravu bit zdravog života. Doktor Solaković na početku kaže da kad god nepoznate osobe dođu u njegovu kuću, njihov je prvi zahtjev uvijek za posebnim prostorom za pušenje.

Ti se gosti nastavljaju uzastopno pušiti, konzumiraju pitu i bave se sličnim aktivnostima u trajanju od dva do tri dana. Međutim, nakon povratka u svoje zemlje s drugačijim društvenim normama, ovaj način života više nije primjenjiv na njih. Nastavio je pružati objašnjenje zašto postoji ograničena vjerojatnost da naše stanovništvo održi dobro zdravlje. Na našem se fakultetu tema zdravog života obrađuje tek dva sata, a nažalost ta su dva sata nevjerojatno dosadna.

  • Zaista je obeshrabrujuća pomisao da pacijenti traže smjernice od liječnika koji možda nemaju potrebno znanje da im pruže korisne savjete. Dok se krećemo našim gradom, bombardirani smo brojnim reklamama za ćevape, a ribe je malo. Čini se da našem društvu nedostaje prilika za učenje o načelima zdravog načina života. Umjesto toga, pojedinci često čekaju svoje posljednje dane kako bi se zapitali: “Kako mogu živjeti zdravo?” Kao odgovor, često sugeriram prihvaćanje prirode uranjanjem u zemlju, kako je svojedobno rekao Solaković u intervjuu za N1.

Spomenuto je da se liječnici koji se pojavljuju na televiziji često percipiraju kao dosadni i da ih se u pravilu poziva samo u vrijeme Svjetskog dana zdravlja, dok na scenu često stupaju pojedinci iz alternativne medicine koji imaju tendenciju zaokupiti interes ljudi. Prema Solakovićevim riječima, velika je suprotnost između intrige koju stvara čovjek koji se kiti ovčjim crijevima i znanja koje prenosi netko s diplomom. Dok prvi plijeni našu pozornost, drugi pruža iscrpne informacije.

  • Međutim, kada se spoje liječnici i praktičari alternativne medicine, postaje očito da alternativna medicina izaziva pozornost i izaziva kontroverze, zbog čega se liječnik povlači i priznaje poraz. Osvrćući se na stanje u regiji, izrazio je zabrinutost za cjelokupnu zdravstvenu ispravnost hrane u Sarajevu. “Utvrditi što je uistinu zdravo je nemoguć zadatak. Vlada ne prepoznaje problem koji postoji i zanemaruje davanje jasnih smjernica o potrebnom unosu proteina i masti… Kao građani, ostajemo u neznanju, oslanjajući se na reklame i ponude u lokalnim trgovinama.

Na Svjetski dan krvnog tlaka svi se okupljaju u katedrali kako bi izmjerili krvni tlak, uključujući i političare koji revno poziraju za slikanje ono što naš organizam zaista zahtijeva“, naglasio je Solaković. U društvu stres predstavlja značajan izazov, a dr. Solaković je iznio prijedlog rješenja za rješavanje ovog problema. Postoji pojedinac koji besciljno obilazi kutak vašeg uma, bio to vaš poslodavac, supružnik ili potomak. Kada se vratite u svoje prebivalište, mir bi trebao vladati nadmoćno, bez tereta stresa.

  • Stroj Tandrc simbolizira oblik konstruktivnog stresa, a primjer je Zvonko, direktor, koji vrši pritisak na vas. Međutim, ovaj soj je koristan. Presudno je imati ovakav stres. Ipak, dom bi trebao ostati utočište, lišen takvih zahtjeva. Tamo vam je potreban predah. Održavanje stalnog stanja stresa može imati strašne posljedice, stvarajući predispoziciju za srčani ili moždani udar. Koje su metode liječenja i prevencije? Suzdržavam se od korištenja televizije ili interneta jer smatram da su neproduktivni.

Moj mobitel je zastario i služi samo za telefoniranje, posebno da se čujemo. Angažiranje s tehnologijom može biti neodoljivo. Uključivanje TV-a često donosi osjećaj tuge, jer prikazuje svakodnevne aktivnosti poput kuhanja, čišćenja i glume. Postanem malodušan kada se nađem u situaciji političara poput Čovića, Izetbegovića i Dodika. Prirodno je osjećati se potišteno u takvim okolnostima. Okružujem se pozitivnim pojedincima i brzo se distanciram od onih koji pokazuju negativan stav, baš kao što bih učinio kad bih primijetio da se Hama osjeća potišteno.

  • Solaković predlaže da se okružite osobama koje zrače pozitivnošću, te izbjegavate ulice kojima ljudi obično hodaju pognute glave. Kako bismo olakšali vlastiti oporavak, osobama koje su pozitivne na testu produljujemo boravak u bolnici, što nam također omogućuje poboljšanje. Suprotno tome, otpuštamo one koji su na testu negativni uz određene mjere opreza kako bismo spriječili širenje očaja. Ako se osjećate potišteno, molim vas, držite svoju depresiju ograničenom na sebe i svoje voljene, poštedeći me njezina utjecaja.

Savjet? Povodom Međunarodnog dana zdravlja, Solaković je istaknuo važnost davanja prioriteta zdravlju i financijskom blagostanju. Savjetovao je pojedincima da vode računa o svom zdravlju i štede novac, jer financijska stabilnost pruža osjećaj sigurnosti. Solaković je na primjeru obolijevanja u Bosni istaknuo potencijalne rizike zanemarivanja vlastitog zdravlja. Na kraju je svima zaželio dobro zdravlje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here