Ne ograničavajte upotrebu kuhinjskih spužvi samo na pranje posuđa ili brisanje kuhinjskih površina. Ovi svestrani alati također mogu činiti čuda u održavanju hladnjaka čistim i bez mirisa. Za rješavanje problema vlage i neugodnih mirisa u vašem hladnjaku, jednostavno rješenje je korištenje svježih, nekorištenih spužvi.

Postupak:

Kako biste spriječili nakupljanje vode na hrani, stavite spužvu na svaku policu u hladnjaku. Ove su spužve dizajnirane za upijanje vlage i održavanje suhog okoliša. Spužve imaju dvostruku svrhu u hladnjacima ne samo da upijaju vlagu, već i uklanjaju sve neugodne mirise, učinkovito rješavajući problem koji se često susreće.

Kako bi se spriječio razvoj plijesni, preporuča se mijenjati spužve svakih nekoliko dana ili kad god su vidljive promjene u njihovom izgledu ili razini vlažnosti. Uklonite potrebu za stalnom kupnjom novih spužvi primjenom jednostavne metode dezinfekcije i ponovne uporabe. Nakon što ih upotrijebite, potopite ih u kipuću vodu s tekućinom za pranje posuđa kako biste ih učinkovito dezinficirali.

Nakon postupka dezinfekcije, ostavite spužve da se osuše na zraku prije nego što ih ponovno upotrijebite. Prednosti: Dostupna je učinkovita i isplativa metoda za održavanje hladnjaka čistim i bez mirisa.

Osim toga, ovo rješenje je ekološki osviješteno jer promiče ponovnu upotrebu spužvi, čime se smanjuje otpad. Provedba ovih postupaka održavanja je laka jer ne zahtijevaju nikakvu specijaliziranu opremu ili skupe popravke. Slijedeći ove jednostavne upute, možete bez napora održavati svoj hladnjak u optimalnom stanju, osiguravajući da vaša hrana ostane svježa i bez ikakvih neugodnih mirisa.

BONUS TEKST

Stručnjaci ističu da postojeće metode probira raka grlića maternice, poput Papa testa ili HPV DNA testa, u pravilu zahtijevaju posjet liječniku i mogu izazvati nelagodu kod brojnih žena. Suprotno tome, nedavno razvijen urinarni test predstavlja nenametljivu opciju, koja ima potencijal motivirati više žena da se aktivno uključe u redovite preglede. Procjenjuje se da je 2022. bilo 660 000 novih slučajeva raka grlića maternice i 350 000 smrtnih slučajeva diljem svijeta, što ga čini prevladavajućim oblikom raka među ženama.

Gotovo svi slučajevi raka vrata maternice povezani su s infekcijama uzrokovanim visokorizičnim sojevima humanog papiloma virusa (HPV). Dok trenutne metode probira uključuju identifikaciju HPV DNK, nedavne studije pokazuju da procjena potencijala HPV-a za izazivanje raka može ponuditi precizniju procjenu rizika od razvoja raka. Prema mišljenju stručnjaka, integracija testa urina potencijalno bi mogla postati naširoko korišten alat u borbi protiv raka vrata maternice.

Međutim, pouzdanost ovog novog testa ostaje upitna. Je li moguće da novorazvijeni, vrlo osjetljivi test učinkovito otkrije proteine ​​povezane s HPV-om u mokraći i pomogne u ranom otkrivanju raka vrata maternice? Istraživanje otkrivanja HPV16 E7 onkogenih proteina u urinu korištenjem ultrazvučnog enzimskog imunološkog testa (ELISA) proveo je tim istraživača.

Profesor Etsuro Ito s Odsjeka za biologiju Sveučilišta Waseda u Japanu, profesor Toshiyuki Sasagawa s Medicinskog sveučilišta Kanazawa u Japanu i dr. Martin Müller iz Njemačkog centra za istraživanje raka surađivali su u ovoj studiji. Rezultati njihova istraživanja objavljeni su u časopisu Microorganisms 14. lipnja 2024. godine. Prema profesoru And Thatu, cjepivo protiv HPV-a i redoviti pregledi učinkovite su mjere u prevenciji raka. Međutim, probir predstavlja izazov za mlade žene.

Srećom, naš inovativni test urina ima sposobnost identificiranja HPV16 E7 proteina, koji su ključni pokazatelji rizika od raka vrata maternice, čak i pri minimalnim koncentracijama. Ova revolucionarna tehnologija nudi ugodniju alternativu tradicionalnom Papa testu, omogućujući ženama da se podvrgnu probiru raka grlića maternice s lakoćom i praktičnošću. Kod žena je rak grlića maternice prevladavajući oblik raka, a test je uspješno identificirao onkogene proteine ​​u 80% ženske populacije.

Korištenjem ovog testa postignuto je otkrivanje onkogenih proteina E7 u uzorcima urina. Analizom urina žena u različitim stadijima cervikalne intraepitelne neoplazije (CIN), preteče raka vrata maternice, ovi su proteini uspješno identificirani testom urina. U slučaju žena s dijagnozom CIN1, prisutnost proteina E7 utvrđena je u 80 posto slučajeva. Slično tome, 71 posto žena s CIN2 i 38 posto s CIN3 pokazalo je prisutnost ovih onkogenih proteina.

Ovo opažanje sugerira korelaciju između prisutnosti proteina E7 i stadija CIN lezija, što ukazuje da je vjerojatnije da će lezije nižeg stadija pokazivati ​​ove proteine. Istraživači predlažu da ta razlika može proizaći iz varijacija u životnom ciklusu HPV-a ili njegovog onkogenog potencijala. Profesor And objašnjava da se vjeruje da je onkogeni protein E7 od najveće važnosti u početnim fazama karcinogeneze vrata maternice povezane s HPV-om. Dodatno, sugerira se da bi E7 mogao igrati značajniju ulogu u napretku CIN1 i CIN2 u usporedbi s CIN3.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here