Bojan Rašović, kardiolog, dao je uvid u potencijalne opasnosti aritmija i okolnosti u kojima treba hitno potražiti liječničku pomoć. Iako se promjene u srčanom ritmu mogu činiti beznačajnima, one mogu pružiti vrijedan uvid u nečije trenutno zdravstveno stanje i poslužiti kao potencijalni pokazatelji rizika. U emisiji Ordinacija na RTS-u, kardiolog Bojan Rašović govorio je o tome kada promjene srčanog ritma mogu proći nezapaženo i asimptomatske, kao i kada i u kojoj mjeri mogu predstavljati opasnost po život.

  • Spektar simptoma povezanih s aritmijom kreće se od stanja bez simptoma do potencijalno opasnih po život situacija koje mogu rezultirati srčanim zastojem. Ključno je prepoznati simptome aritmije i znati kada potražiti liječničku pomoć. Jedan od ključnih pokazatelja je osjećaj nepravilnosti u srčanom ritmu, kao što je titranje u prsima. Ovo postaje posebno zabrinjavajuće ako je popraćeno osjećajem nesvjestice, vrtoglavice, ošamućenosti ili mučnine. Neki pojedinci također mogu osjetiti bol u prsima, što može uzrokovati osjećaj nelagode, nestabilnosti i tjeskobe. Ako se pojavi bilo koji od ovih simptoma, hitno je potrebno konzultirati liječnika. Liječnik je objasnio potencijalnu vezu između aritmije i učestale pojave nedostatka zraka. Kratkoća daha doista može biti povezana s aritmijom, ali također može biti pokazatelj slabosti srca i temeljne koronarne bolesti.

U osnovi, to bi mogla biti posljedica problema s cirkulacijom koji utječu na prehranu srčanog mišića. Ponašanja koja mogu dovesti do razvoja aritmije: – pušenje – Konzumacija alkohola, energetskih pića i kofeina, uz korištenje narkotika, stres i nervoza te određeni lijekovi i suplementi. – pretilost Prema liječniku, određeni lijekovi protiv prehlade mogu izazvati aritmiju zbog svog sastava. Točnije, prisutnost efedrina u ovim lijekovima može dovesti do aritmije ako za to postoji čvrsta osnova.

  • Međutim, važno je napomenuti da intolerancija na bilo koji lijek može izazvati aritmiju. Dodatno, liječnik je spomenuo da određeni antiaritmici, koji se obično daju za liječenje aritmije, paradoksalno mogu imati proaritmogeni učinak. Aritmije mogu biti uzrokovane određenim bolestima, često bez znanja oboljelih. Postoje određene bolesti koje mogu povećati vjerojatnost razvoja aritmija. – Funkcija štitnjače može biti smanjena ili pojačana. – šećerna bolest – Apneja za vrijeme spavanja, bolesti koje zahvaćaju probavne organe i poremećaji povezani s razinom elektrolita važna su medicinska stanja kojih morate biti svjesni. – infekcije Hrkanje je najčešće kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, što rezultira povišenom tjelesnom temperaturom. Ove osobe doživljavaju prekide disanja dok spavaju, što može pridonijeti nepravilnom otkucaju srca.

Doktorica Rašović otkrila je da fibrilacija atrija, poznatija kao aritmija, ima značajan doprinos u nastanku moždanog udara. Ozbiljnost ventrikularnih aritmija ne može se podcijeniti, budući da određene vrste ventrikularnih aritmija, poput ventrikularne tahikardije koju karakteriziraju ubrzani otkucaji srca, predstavljaju značajnu prijetnju nečijem životu. Ovo je bio zaključak.

BINUS TEKST:

U NASTAVKU7 VIŠE NA OVU TEMU….

Pogledajmo pobliže srce, ključni organ u ljudskom tijelu koji ima vitalnu ulogu u cirkulaciji krvi i osiguravanju dostave kisika i hranjivih tvari u svaki kut našeg sustava. Smješteno u središtu prsa, malo pomaknuto ulijevo, nalazi se srce, mišićni organ. Veličinom podsjeća na stisnutu šaku, poprima stožasti oblik i sastoji se od dvije gornje pretklijetke i dvije donje klijetke. Septum dijeli srce na lijevu i desnu stranu, od kojih svaka sadrži atrij i ventrikul. Primarna uloga srca je cirkuliranje krvi kroz tijelo, osiguravajući da sva tkiva i organi dobiju potreban kisik i hranjive tvari.

Ova vitalna funkcija postiže se ritmičkim kontrakcijama srčanih mišića, stvarajući potreban pritisak za pokretanje krvi kroz mrežu krvnih žila. U ciklusu cirkulacije, srce surađuje s krvnim žilama kako bi održalo nesmetan protok krvi. U početku, srce pumpa krv u pluća, gdje postaje oksigenirana, prije nego što se kasnije usmjeri natrag u srce. Odatle, srce pokreće oksigeniranu krv kroz tijelo, osiguravajući bitne hranjive tvari i kisik u tkivima. Električna aktivnost srčanog mišića upravlja ritmom srca. Specijalizirane stanice zvane čvorovi generiraju ovaj električni impuls, orkestrirajući sinkronizirane kontrakcije atrija i ventrikula.

Krvožilni sustav sastoji se od krvnih žila koje povezuju srce s ostatkom tijela. Arterije nose krv od srca, dok vene vraćaju krv natrag u srce. Ove krvne žile igraju vitalnu ulogu u prijenosu hranjivih tvari, kisika i otpadnih tvari kroz cijelo tijelo. Održavanje optimalnog zdravlja srca ključno je za opću dobrobit tijela. Kako bismo osigurali zdravo srce, važno je baviti se redovitom tjelesnom aktivnošću, pridržavati se hranjive dijete, učinkovito upravljati stresom, prestati pušiti i održavati zdravu težinu. Bolesti srca, koje zauzimaju mjesto primarnog uzroka smrti na globalnoj razini, obuhvaćaju različita prevladavajuća stanja poput koronarne bolesti srca, srčanog udara, hipertenzije, aritmija i srčanih mana.

Ublažavanje rizika od srčanih bolesti ovisi o stupovima prevencije, pravovremenog otkrivanja i odgovarajućeg liječenja. Srce, vitalni organ koji održava život, igra ključnu ulogu u održavanju cjelokupnog tjelesnog zdravlja. Davanje prioriteta zdravom načinu života i podvrgavanje rutinskim liječničkim pregledima može učinkovito promicati zdravlje srca i smanjiti vjerojatnost razvoja bolesti srca.