Srce je vrlo zamršen organ koji i dalje zbunjuje znanstvenike svojom složenošću. Čak i uz istraživanja koja su u tijeku, još uvijek postoje neobjašnjivi fenomeni koji okružuju rad srca, što dovodi do rasprava o tome zašto ono može prestati raditi tijekom sna. Vijest o iznenadnoj i preranoj smrti Aleksandra, sina proslavljenog harmonikaša Mirka Kodića, ostavila je u šoku cijelu zajednicu. Rezultati obdukcije pokazali su da je uzrok njegove smrti iznenadni zastoj u radu srca, što je prema medicinskim stručnjacima fenomen povezan s tri ključna organa. Javnost je ostala bez riječi i duboko pogođena tragičnim raspletom događaja.

Prema dr. Milindu Sovaniju, savjetniku za respiratornu medicinu pri Sveučilišnim bolnicama Nottingham NHS Trust, smrt u snu obično se povezuje s komplikacijama koje uključuju srce, pluća ili mozak. To je objašnjeno Newsweeku tijekom intervjua. Tijekom razdoblja odmora, naša sposobnost opažanja upozorenja u vezi s mogućim komplikacijama s navedenim organima je smanjena. Prema kardiologu Jacku Flyeru, “U slučaju pauze od 10 sekundi u otkucajima mog srca dok stojim, izgubit ću svijest i srušiti se na tlo uz glasan udarac, koji će vjerojatno čuti netko u blizini. Ovo nije slučaj kada netko spava, jer je nemoguće odgovoriti na simptome i signale koje vam tijelo šalje.” Ovu izjavu je dao The Wall Street Journal (VSJ).

Kao medicinski direktor Centra za srčani ritam Cedars-Sinai, Samit Čag tvrdi da je iznenadni srčani zastoj (SCA) vodeći uzrok neočekivanih smrti tijekom spavanja, kolokvijalno nazvanih noćna smrt, s nevjerojatnih 90 posto slučajeva koji se pripisuju tome , kako prenosi VSJ. Osobe s koronarnom arterijskom bolešću, uvećanim srcem ili nepravilnim otkucajima srca (često se naziva ventrikularna fibrilacija) imaju veći rizik od pojave SCA. SCA ili iznenadni srčani zastoj je stanje u kojem srce naglo prestaje kucati, što dovodi do poremećaja dotoka krvi u vitalne organe. Bez brze intervencije može dovesti do smrti. Otprilike 22% takvih incidenata događa se u vremenu između 22 i 6 sati ujutro.

Srčani zastoj je proizvod kvara električnog sustava unutar srca, koji zaustavlja njegovu normalnu funkciju. Kao rezultat toga, srce ne može opskrbljivati ​​kritične hranjive tvari i krv u cijelom tijelu, što dovodi do nedovoljne razine kisika u vitalnim organima kao što je mozak. U ovom stanju život se ne može održati. Važno je napomenuti da se srčani zastoj razlikuje od srčanog udara, do kojeg dolazi kada je dotok krvi u srce ometen nakupljanjem masnih naslaga ili tromba.

Brzo prepoznavanje srčanog zastoja i brzo provođenje kardiopulmonalne reanimacije ključni su za preživljavanje bolesnika. Kad mozak ostane bez kisika dulje od pet minuta, može doći do trajne štete. Izvan bolničkih prostora, brza kardiopulmonalna reanimacija povećava vjerojatnost preživljavanja srčanog zastoja dvostruko. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti izvješćuje da su starije osobe i muškarci izloženi najvećem riziku od iznenadnog srčanog zastoja.