Prošle godine u martu, ja, Mitić Aleksandar, doživio sam srčani udar od kojeg sam ostao bez daha i hvatao zrak. Aleksandar je imao sreću da nije postao dio alarmantnog broja srčanih slučajeva u Srbiji. Iako nije imao nikakva srčana oboljenja, poput mnogih drugih, zanemario je znakove upozorenja i pripisao svoj fizički umor od svakodnevnih aktivnosti kao uzrok svojih simptoma. Kako prenosi Kurir, Aleksandar Mitić prijavio je bolove u rukama, posebno u zglobovima obje ruke. Unatoč tome, kada ga je pregledao liječnik, pokazalo se da je uzrok boli povezan s bolešću kralježnice, a ne zbog začepljenja krvnih žila.

Visoki krvni tlak prevladava stanje koje pogađa jednu od svake tri odrasle osobe. Uz to, svaka jedanaesta osoba ima koronarnu bolest srca ili anginu pektoris. Liječnici su sada zabrinuti činjenicom da zatajenje srca više nije ograničeno na starije osobe. Primjećuju alarmantan trend da mladi ljudi svakim danom imaju ozbiljne probleme sa srcem. Doktorica Miljana Balević, kardiologinja, savjetuje da je važno provjeriti krvni tlak kada se pojavi glavobolja. Ako postoji dosljedno očitanje od 135 preko 85 ili više, potrebno je potražiti liječničku pomoć. U slučaju boli u prsima kao što je stezanje ili nelagoda, važno je javiti se svom liječniku ako se često javlja. Također je važno da se obratite svom liječniku ako osjetite nepravilne otkucaje srca, preskakanje otkucaja srca ili palpitacije. Ove tri osnovne mjere opreza mogu pomoći u sprječavanju daljnjih komplikacija traženjem liječničke pomoći.

Nastanak određenih bolesti može se pripisati različitim čimbenicima kao što su genetika, pušenje, konzumacija alkohola, nezdrave prehrambene navike i sjedilački način života. Unatoč tome, nekoliko je studija pokazalo da stres uzrokovan užurbanom rutinom također igra značajnu ulogu u razvoju bolesti. Ovo stajalište potvrđuju i stručnjaci iz područja psihologije. Vezu između tijela i mozga važno je prepoznati jer tijelo ima bržu reakciju od uma. Valja napomenuti da srce nastaje prije mozga, još u majčinoj utrobi, te šalje određene impulse koji utječu na rad kardiovaskularnog sustava. To mišljenje iznijela je Dragana Ivanović, psihoterapeut i psiholog.

Rješenje ovog problema leži u prevenciji. Zdravstveni djelatnici preporučuju kombinaciju česte tjelovježbe, uravnotežene prehrane i suzdržavanja od štetnih tvari poput duhana, alkohola i slatke hrane. Slijedeći ove preporuke, možete izbjeći neželjene posljedice. Ipak, ključno je obratiti pozornost na vlastito tijelo i potražiti liječničku pomoć pri nastanku bilo kakvih problema.