Posljednjih 6 godina bio sam u sretnom braku s ljubavi svog života, Berinom. Našem prelijepom sinu, Suad, dala je ime po njoj, iako nikada nije otkrila razlog iza odabira baš tog imena. Došao sam do spoznaje ranije danas. Tijekom naše šetnje Sarajevskom avenijom zatekli smo osobu koja je stezala ruku mlade djevojke.

Prilazeći mu, moj suprug ga je zagrlio s istom toplinom i privrženošću kakvom se čuva dijete. Njezino držanje bilo je drugačije od bilo čega čemu sam ikada prije svjedočio. Napravljena je gesta predstavljanja kada je ispružio ruku prema meni, otkrivajući da je njegovo ime Suad, a da se njegova kćer zove Berina. U tom trenutku sve mi je postalo kristalno jasno.

 

BONUS TEKST:

U kasnim noćnim satima žena se vraća kući i oprezno ulazi u svoju spavaću sobu. Dok podiže pokrivač, otkriva prisutnost četiri noge, što ju je navelo da zgrabi bejzbolsku palicu i svom snagom više puta udari pokrivač. Dok je odlazila u kuhinju da utaži žeđ, neočekivano susreće svog muža koji joj nastavlja reći:

U kasnim noćnim satima žena dolazi kući i oprezno ulazi u spavaću sobu, nježno podižući prekrivač i otkrivajući četiri noge. Ispunjena uzbunom, instinktivno zgrabi bejzbolsku palicu i iz sve snage više puta udari prekrivač. Tražeći utjehu, odlazi u kuhinju kako bi si natočila piće, ali tamo već nalazi svog muža koji joj se obraća ovim riječima: Nadam se da ste već dočekali svoje roditelje, jer su nam došli u posjet i ja sam im ljubazno ponudio naš krevet.

DODATNI TEKST:

Prema autorima studije, konzumacija umjerenih količina kave povezana je s različitim zdravstvenim prednostima, uključujući smanjenu vjerojatnost razvoja dijabetesa tipa 2, kronične bolesti jetre, moždanog udara i raka. Istraživači su također imali za cilj istražiti potencijalnu korelaciju između konzumacije kave i stanja mentalnog zdravlja kao što su depresija i anksioznost, s obzirom na njihovu rasprostranjenost u društvu.

Između 2006. i 2010. ispitano je ukupno 146.566 osoba s prebivalištem u Ujedinjenom Kraljevstvu o njihovom mentalnom zdravlju i navikama konzumiranja kave, a istraživači su pažljivo analizirali prikupljene podatke. Uključivanje umjerene konzumacije kave u zdrav način života može doprinijeti prevenciji i upravljanju depresijom i tjeskobom.

Međutim, važno je napomenuti da prekoračenje preporučenog unosa od 2-3 šalice može biti pretjerano. Konzumacija manje od dvije do tri šalice kave dnevno povezana je sa smanjenom vjerojatnošću depresije i tjeskobe. Važno je izbjegavati pretjeranu konzumaciju jer konzumiranje više od tri šalice dnevno povećava rizik od razvoja ovih stanja mentalnog zdravlja.

Studija provedena 2016. godine uključivala je sudionike koji su odgovarali na pitanja iz dva često korištena upitnika o mentalnom zdravlju, koji se obično koriste za dijagnosticiranje anksioznosti i depresije. Većina, otprilike 81%, pojedinaca uključenih u istraživanje izrazilo je sklonost kavi, a najčešće spominjani dnevni unos bile su dvije do tri šalice.

Prosječna dob sudionika istraživanja bila je 56 godina, a gotovo 57% njih identificiralo se kao žene. Prema autorima studije, nalazi našeg istraživanja podupiru sugestiju da bi uključivanje umjerene konzumacije kave u dnevnu rutinu moglo pridonijeti zdravom načinu života, pomažući u prevenciji i upravljanju depresijom i anksioznošću među općom populacijom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here