Ova trojica kardiologa otrkili su koje je to voće najbolje za normalan rad srca i koje Vas mogu sačuvati od bilo kojih oboljenja. Pored toga, voće svakako ima svoje razne prednosti zbog kojih bi ih trebali uključiti u svakodnevnu ishranu.

Odabir uključivanja voća u naše dnevne obroke, bilo kao divan dodatak zobenim pahuljicama, kao aromatična komponenta salate ili jednostavno uživanje takvo kakvo jest, dosljedno se pokazuje kao jedna od najpovoljnijih odluka koje možemo donijeti za naše opće dobro. Znanstvena istraživanja dosljedno podupiru dobro utvrđenu činjenicu da redovita konzumacija voća i povrća značajno smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Koja vrsta voća se preporučuje za promicanje zdravlja srca? Ovim problemom bavi se grupa od tri kardiologa. Dr. Jo Gelbman, kardiolog iz Weill Cornell Medicine, tvrdi da na nastanak bolesti srca uvelike utječu prehrambene navike. Zapravo, dr. Gelbman naglašava da bi se nevjerojatnih 80% slučajeva srčanih bolesti potencijalno moglo spriječiti odabirom zdravije hrane i uvođenjem korisnih načina života.

Prema dr. Gelbmanu, prednosti voća za zdravlje srca proizlaze iz njegovog bogatog asortimana vitamina i minerala. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja može se postići uključivanjem raznovrsnog voća u prehranu zbog njegovog raznolikog nutritivnog sastava. Dr. Dipak Vivek, kardiolog povezan s Orlando Healthom, potvrđuje da srce ima jasne koristi od antioksidansa koji se nalaze u ovom voću.

Kako bi održali dobro zaokruženu i hranjivu prehranu, American Heart Association preporučuje pojedincima da uključe četiri porcije voća u svoju dnevnu konzumaciju. Dr. Vivek tvrdi da je voće prepuno mnoštva vitamina i antioksidansa koji pružaju kardiovaskularne prednosti, poput snižavanja povišenog krvnog tlaka i sprječavanja nakupljanja plaka u arterijama, također poznatog kao ateroskleroza.

Uključivanjem hrane bogate antioksidansima u svoje dnevne obroke ne samo da podržavate optimalnu razinu krvnog tlaka, čime se smanjuju šanse za razvoj bolesti srca, već su znanstvena istraživanja također pokazala da mogu smanjiti vjerojatnost kardiovaskularnih problema, poput moždanog udara i srca napada, kod osoba kojima su već dijagnosticirana kardiovaskularna stanja.

Voće koje najviše favoriziraju kardiolozi. Kardiolozi daju smjernice o uključivanju voća u vašu prehranu. Iako je korisno konzumirati raznovrsno voće kako bi se osigurao dobro zaokružen unos vitalnih hranjivih tvari, postoji određeno voće koje toplo preporučuju. Bobičasto voće je vrsta voća koja je nadaleko poznata. Dr. Gelbman često uključuje bobičasto voće u svoju prehranu i ono se toplo preporučuje.

Ovo voće ne samo da nudi ugodnu slatkoću, već pruža i obilje antioksidansa i vlakana. Iako su dobrobiti vlakana za zdravlje crijeva naširoko priznate, ona također igraju ključnu ulogu u promicanju dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Uključivanjem prehrane bogate vlaknima može se učinkovito regulirati razina kolesterola i krvni tlak, osiguravajući da ostanu na optimalnoj, niskoj razini.

  • Jabuke Dr. Vivek ističe prisutnost polifenola i flavonoida u jabukama, koji nude korisna antioksidativna svojstva. Nadalje, jabuke su odličan izvor vlakana, vitamina C i kalija, a svi oni igraju ključnu ulogu u promicanju zdravog kardiovaskularnog sustava. Dodatno, dr. Vivek naglašava da jabuke imaju nizak glikemijski indeks, što pomaže u prevenciji nastanka dijabetesa i povišenog kolesterola, te u konačnici smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Što se grickanja tiče, dr. Vivek posebno voli pojesti cijelu jabuku. Međutim, uživa i u tome što ga reže na manje komade i stavlja u svoje salate. “Kao ritual prije treninga, često se prepuštam prekrasnoj hrskavosti jabuke kako bih napunio svoje tijelo i spriječio potencijalne grčeve mišića”, otkriva. Banane Dr. Sushant Kaire, kardiolog u Methodist Le Bonheur Healthcare u Memphisu, izražava snažnu sklonost bananama kao svom omiljenom voću za održavanje zdravog srca.

Ističe obilje vitalnih hranjivih tvari koje se nalaze u bananama, uključujući dijetalna vlakna, vitamin C, vitamin B6, kalij, magnezij i antioksidanse. Dr. Kaire naglašava ključnu ulogu ovih potrebnih elemenata u promicanju zdravlja srca i pružanju dodatnih prednosti. Na primjer, probava je potpomognuta dijetalnim vlaknima, imunološki sustav je ojačan vitaminom C, a rast mozga i živčanog sustava je olakšan vitaminom B6. Kardiolozi su jasno stavili do znanja da ne postoji niti jedna voćka koja nadmašuje ostale kada je u pitanju poboljšanje zdravlja srca. Ključni element leži u odabiru voća koje vam donosi najveći užitak. Kupnjom voća koje istinski prija vašem nepcu, povećavate vjerojatnost da ćete ga doista i konzumirati, umjesto da dopustite da propadne i propadne.