Ovdje je zbirka od 10 nedopuštenih artikala podrijetlom iz Kine, a preporučuje se da budete oprezni kada razmišljate o njihovoj kupnji. Potencijalna prisutnost opasnih tvari u ovim uvezenim prehrambenim proizvodima nije poznata i treba je uzeti u ozbiljno razmatranje. 1. Krivotvorena jaja lažna-jaja-0 Ova jaja se sastoje od kombinacije alginske kiseline, kalija, želatine, kalcijevog klorida, vode i umjetne boje.

  • Ljuska je, s druge strane, građena od kalcijevog karbonata. Konzumacija ovih jaja potencijalno može dovesti do razvoja gubitka pamćenja i demencije. Matice punjene cementom Prema riječima prodavača zaduženog za prodaju ovih orašastih plodova, njegova je namjera bila povećati njihovu masu. Odlučite se za svinjetinu umjesto govedine. Zbog niže cijene u usporedbi s govedinom, svinjetina se obično zamjenjuje govedinom u kineskim restoranima.

Međutim, važno je napomenuti da svinjetina prolazi kemijsku obradu prije posluživanja. Medicinski stručnjaci upozoravaju da konzumacija ovako obrađenog mesa može dovesti do dugotrajnog trovanja, fizičkih abnormalnosti, pa čak i razvoja tumora. 4. Krivotvorene mahunarke Imitacija graška proizvodi se od poljskog graška i soje, uz dodatak zelene nijanse i natrijevog metasulfita, koji služi i kao sredstvo za izbjeljivanje i kao konzervans.

  • Korištenje ove tvari strogo je zabranjeno u prehrambenom sektoru zbog potencijala da izazove rak i ometa sposobnost tijela da apsorbira kalcij. 5. Zamjena za prehranu dojenčadi Zbog nedostatka hranjivih tvari, sumnja se da se formula sastoji prvenstveno od krede, što dovodi do stanja poznatog kao “bolest velike glave” kod djece, koje karakterizira oticanje glave i propadanje ostatka tijela.

Umjesto kuhinjske soli, odlučite se za industrijsku sol. Iako je industrijska sol znatno jeftinija od kuhinjske soli, nije prikladna za ljudsku prehranu zbog potencijala da uzrokuje mentalne i fizičke probleme, poput problema s hipotireozom i poremećaja reproduktivnog sustava. Umjesto crnog papra, zamijenite ga blatom. Čini se da se u Kini proizvodi ne isporučuju dok s njima ne dođe do tragičnih posljedica.

  • Dogodili su se slučajevi kada je blato greškom prodavano kao crni papar, a bijeli papar zamijenjen brašnom. Jedan je prodavač čak imao smjelosti tvrditi da ne bi bilo nikakve štete od konzumacije tih krivotvorenih proizvoda. Umjetna tjestenina U Zhongshanu je proizvedena značajna količina krivotvorenih rezanaca. Istraga je otkrila da su ti rezanci napravljeni od kukuruza, parafinskog voska i tinte, što je rezultiralo prepoznatljivom ljubičastom nijansom.

Jedna vrsta krivotvorenog ginsenga poznata je kao lažni ginseng. Otprilike 3000 godina Kinezi koriste ginseng, korijen s ljekovitim svojstvima. Kako bi povećali njegovu masu, trgovci bi kuhali ginseng sa šećerom. Dok prirodni ginseng sadrži 20% šećera, ova sorta sadrži nevjerojatnih 70%. Zbog toga su njegove zdravstvene dobrobiti znatno smanjene. Pitanje plastične riže u posljednje je vrijeme dobilo značajnu pozornost. Kina je nedavno otkrila značajne količine krivotvorene riže, prvenstveno sastavljene od sintetičke smole i krumpira. Dosljedna konzumacija ove lažne riže potencijalno može dovesti do razvoja raka.

BONUS TEKST:

Prema evidenciji Vanjskotrgovinske komore, Kina je svjedočila znatnom porastu uvoza tijekom godina. U 2004. godini uvezeno je robe u vrijednosti od 84,76 milijuna KM, dok je prošle godine zabilježen nevjerojatan rast na 664,36 milijuna KM. Tržište u Bosni i Hercegovini preplavila kineska hrana!

Nasuprot tome, ukupni uvoz u zemlji dostigao je nevjerojatnih 15,79 milijardi KM prošle godine, što ukazuje da značajnih 42 posto proizvoda dostupnih u našim trgovinama, na tržnicama i proizvodnim pogonima potječe iz Kine. Trend koji se održao značajno vrijeme. No, prilično je smiješno da i dalje uvozimo značajne količine hrane iz Kine, zbog čega smo prošle godine potrošili proizvoda iz njihovog agroindustrijskog sektora u vrijednosti od vrtoglavih 5,2 milijuna KM, uključujući 3,9 milijuna KM voća, povrća i žitarice!

Lokalne kineske prehrambene trgovine na svojim policama drže razne uobičajene proizvode, uključujući kikiriki, crveni luk i češnjak, mrkvu, repu, ciklu, celer, gljive i tartufe, voćne sokove, dinje, papaje, orašaste plodove, brašno, rižu, kakao, rajčica iz konzerve, čaj, cimet i ocat. Osim toga, naš uvoz iz Kine uključivao je nevjerojatnih 391 milijun KM vrijednosti mesa, ribe, mlijeka, kao i masti, slatkiša i šećera, ukupne vrijednosti 880 milijuna KM.