Koža je naš najveći organ iako mnogi o njoj ni ne razmišljaju na taj način. Ona sa starenjem gubi svoju elastičnost a podložna je i raznim drugim promjenama koje uzrokuju infekcije i alergije.

Kako biste očuvali zdravlje svoje kože i spriječili isušivanje, ključno je održavati je vlažnom. Suhoća može dovesti do nakupljanja mrtvih stanica kože na površini kože, što se naziva stratum corneum. Ovo je prevladavajući problem među pojedincima koji dulje vrijeme provode sjedeći za stolom, osobito onima koji rade za računalom.

Stanje kože na ušima može poslužiti kao potencijalni znak niza zdravstvenih problema. Suha koža može biti manifestacija i alergijskih reakcija i atopijskog dermatitisa, koji su uzroci koji se često susreću. Osim toga, vazomotorni rinitis se također može manifestirati suhom kožom.

Kada koža na rukama postane suha i ispucala, to može upućivati ​​na nedostatak vitamina A, B i D, što ukazuje na to da probavni sustav ne apsorbira učinkovito te esencijalne hranjive tvari. Određena zdravstvena stanja posebno su povezana s pojavom suhe kože na laktovima. Tipično, psorijaza se manifestira kao mrlje crvene, ljuskave kože, prvenstveno na laktovima i koljenima.

Prisutnost dijabetesa može dovesti do simptoma suhe kože, jer čini pojedince sklonijima bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Smjernice dermatologa: Ako osjetite pretjeranu suhoću, svrbež ili neugodnu kožu na laktu, savjetuje dr.sc. Irina Skorogudaeva da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

  • Od ključne je važnosti potražiti savjet dermatologa prije nanošenja bilo koje kreme, budući da određena stanja kože mogu zahtijevati specijalizirani medicinski tretman. U određenim slučajevima mogu biti potrebne dodatne pretrage, a možete biti upućeni endokrinologu ili gastroenterologu.

Za ublažavanje blage suhe kože, jedna od mogućnosti je piling zahvaćenog područja nekoliko uzastopnih dana i stalno vlaženje kremama, losionima i uljima koje preporučuju dermatolozi.

Bonus tekst:

Ljekovita svojstva češnjaka priznata su od davnina kao snažno prirodno rješenje u borbi protiv prehlada i virusa. Ključno je uvrstiti ovaj lijek u svoj dnevni režim, posebno tijekom zime kada prevladavaju virusna oboljenja. Prirodni obrambeni mehanizam tijela, poznat kao imunološki sustav, igra ključnu ulogu u zaštiti od bolesti uzrokovanih vanjskim čimbenicima. Češnjak, znanstveno poznat kao Allium sativum, nevjerojatna je prednost u ovom nastojanju.

Ova zeljasta biljka koju karakteriziraju podzemna lukovica i stabljika koja može doseći i do jednog metra visine, pruža pravu zaštitu. Srećom, češnjak je u našim krajevima lako dostupan za konzumaciju tijekom cijele godine. Opsežnim znanstvenim ispitivanjem utvrđeno je da češnjak sadrži otprilike 200 moćnih spojeva, prvenstveno pronađenih u lukovici, iako se cvijet, stabljika i lišće također koriste u kulinarstvu.

Češnjak je bogat esencijalnim nutrijentima, kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, dijetalna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor, i fosfora. U ovom svestranom sastojku možete uživati ​​i u sirovom i kuhanom stanju, što ga čini fantastičnim dodatkom raznim jelima.

Nadalje, češnjak posjeduje prirodna svojstva konzervansa koji pomažu u sprječavanju kvarenja hrane. Kroz povijest, Kinezi su koristili češnjak kao temeljnu komponentu u bezbrojnim ljekovitim pripravcima. Unutar područja naših tradicionalnih metoda liječenja, češnjak ima cijenjeno mjesto kao svestrani lijek za širok raspon zdravstvenih stanja.

Češnjak, vrlo prilagodljiv sastojak, postao je naširoko prihvaćen kao temeljna komponenta tradicionalne kuhinje, cijenjen zbog svoje pristupačnosti i ljekovitih svojstava. Mase ga smatraju lijekom za sve, češnjak ulijeva nepokolebljiv osjećaj sigurnosti.

U analima povijesti, tijekom razdoblja neobuzdanih izbijanja bolesti kao što su tifus, kolera, kuga, dizenterija i gripa, češnjak se stalno zagovarao i koristio kao sredstvo za prevenciju i liječenje. U novije vrijeme, uvođenje tableta i kapsula češnjaka poslužilo je pojedincima kojima okus i aroma svježeg češnjaka možda nisu privlačni.