Žene u arapskom svijetu žive potpuno drugačijim životom nego one u zapadnom dijelu svijeta. Njihov način života je mnogima interesantan a jedno od glavnih pitanja je njihov način odijevanja.

Tijekom ljetne sezone muslimanke se susreću s raznim preprekama, prvenstveno vezanim uz vjerska uvjerenja i odijevanje. Ovi izazovi postaju posebno očiti kada požele posjetiti plažu ili bazen. Često se nađu zatvoreni u pijesku ili zavaljeni na ležaljkama zbog nedostatka prikladnih kupaćih kostima za vodene aktivnosti. Prepoznajući ovaj problem, novinarka Mehrina Asif ispričala je svoje iskustvo iz prve ruke na bazenu jednog vrućeg dana, iznoseći zamršene detalje u članku objavljenom na platformi “Medium”.

Sada vam predstavljamo njezinu kompletnu životnu priču. Kao američki musliman, oduvijek sam žudio svjedočiti prostranstvu mora. No, ta je težnja ostala daleka i nedostižna. Neumorno sam tražio bazene isključivo za žene ili određene dane kada su bili rezervirani za žensku upotrebu, ali moji su se pokušaji pokazali uzaludnim. Unatoč mojoj želji da sakrijem svoje tijelo, došao sam do spoznaje da bi pridržavanje ove preferencije onemogućilo plivanje.

Nadalje, većina objekata zabranjuje ulazak u vodu u prevelikim košuljama širokog kroja; umjesto toga, nalagali su korištenje odgovarajućeg “kupaćeg kostima”. Pokušavajući svoju odjeću predstaviti kao moderan kupaći kostim ravno iz modnog središta New Yorka, moji su se pokušaji pokazali uzaludnim jer sam i dalje bila prisiljena napustiti prostorije.

Neprestano povlačenje valova učinilo mi je neizvedivim učinkovito držati kosu na mjestu. Kojim riječima biste opisali izgled kupaćeg kostima posebno kreiranog za muslimanke? U više sam navrata uspješno pronašao način da potajno uđem u bazen dok sam nosio preveliku odjeću. No, brzo sam shvatio koliko je teško plivati ​​opterećen brojnim slojevima odjeće. Srećom, naišla sam na idealno rješenje za moju nevolju: kupaći kostim koji pokriva cijelo tijelo.

Nakon što sam kupio ovaj artikl od Amazona, bio sam oduševljen svojom odlukom, posebno zato što ima podstavljenu potporu za prsa i pomno dizajniranu kapuljaču koja se proteže do čela i sigurno pričvršćuje za nos. Čak i uz potpunu pokrivenost koju je pružalo odijelo, nisam se mogla otresti osjećaja ranjivosti, jer je izgledalo da ističe obline mog tijela. Međutim, pronašao sam pametno rješenje za ovaj problem.

Nabavila sam elegantnu, duguljastu masku ili haljinu koju bih nosila dok šetam plažom ili se opuštam uz bazen. Ovaj se odjevni predmet lako mogao skinuti i ostaviti na obali dok sam plivao, jer je voda skrivala moje tijelo. Osim toga, moja odjeća imala je praktičnost tradicionalnog kupaćeg kostima i brzo se sušila. To je značilo da se često nisam morao presvlačiti na kraju dana;

Mogao sam jednostavno navući dugu majicu i krenuti kući. Kako vi osobno uspijevate spriječiti da vaša kosa postane neposlušna? Moram priznati da me stalna borba za upravljanje neposlušnom kosom često dovodila u iskušenje da poduzmem drastične mjere i obrijem je svu. To posebno vrijedi jer je moja kosa i fina i svilenkasta, što rezultira stalnim klizanjem kopči za kosu, raspetljavanjem punđi i pramenovima koji mi padaju na lice.

  • Posebno me nervira kad sam na plaži, jer se moja pažljivo oblikovana kosa brzo rasplete u roku od samo pet minuta. No, postoji rješenje koje se pokazalo vrlo učinkovitim – silikonska kapa za plivanje. Jednostavno ga namjestite, pričvrstite oko ušiju i uživajte u njegovoj neusporedivoj udobnosti tijekom dana. Kako biste izbjegli bilo kakvu moguću nelagodu ili glavobolju, preporučljivo je odabrati veću veličinu.

A najbolji dio? Kosa će vam ostati potpuno suha. Čak i usred užurbane atmosfere, jednostavno možete uživati ​​u izlasku na plažu jednostavnim odabirom odgovarajuće odjeće. Naravno, to povremeno može uključivati ​​nelagodu susreta s golotinjom. Međutim, osobno mi je ugodnije i skromnije posjetiti plažu ili bazen u trenucima manje gužve. Moja preferirana strategija je otići radnim danom ujutro. Vrlo je poželjno doći do željene lokacije što je prije moguće.

Moj cilj je stići do plaže najkasnije u 8 sati. Proces mijenjanja odijevanja predstavlja značajnu prepreku. Bez sumnje, najneugodniji aspekt ovog pothvata je korištenje javnih zahoda i pokušaj presvlačenja unutar njihovog ograničenog prostora. Kao rezultat toga, zaključio sam da je u mom najboljem interesu da se potpuno odreknem zadatka presvlačenja. Prije polaska na put odlučujem se obući kupaći kostim, uz široku košulju i šal, a potencijalno čak i hlače.

Kad dođem do dogovorenog vremena za odlazak, zgrabim priliku da se sunčam u toplom zagrljaju sunca, uživajući u njegovim blistavim zrakama i odlučim pustiti da mi zrak prirodno osuši tijelo. Pokazalo se da je izuzetno korisno ako netko može prijeći izravno s plaže, bez napora brinući se o zaostaloj vlazi u kosi i pripremajući se za nadolazeće pothvate kao što su kupnja ili prepuštanje sladak obrok.

Međutim, u prilikama u kojima je prethodna priprema najvažnija, marljivo postavljam suncobran, pedantno slažem posteljinu koju sam donio i marljivo se brinem za sve potrebne zadatke unutar granica svog improviziranog skloništa. Zadatak uklanjanja svih tragova pijeska prije presvlačenja u čistu odjeću može biti prilično naporan. Unatoč tome, ključno je priznati da postizanje točke prihvaćanja prisutnosti pijeska postaje imperativ; svaki otpor bio bi uzaludan.

U konačnici, vrlo je vjerojatno da će se pijesak infiltrirati u svaki kutak i pukotinu do trenutka kada se čovjek vrati kući, čineći nastojanje da ga se iskorijeni uzaludnim. Mehrina je zaključila da bi, čak i kao vjerna muslimanka, mogla u potpunosti uživati ​​u posjeti plaži.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here