Bojler, za razliku od drugih aparata, ne smanjuje potrošnju električne energije čak i ako je uglavnom isključen. To je zato što svaki put kada se bojler uključi, on ponovno zagrijava vodu, što rezultira prosječnom potrošnjom od dva kWh po satu rada.

Shvaćajući da je kotao najveći potrošač električne energije, postaje ključno odrediti optimalnu postavku temperature kako bi se učinkovito upravljalo potrošnjom i maksimizirale uštede energije. Kako bi se optimizirala potrošnja energije, preporučljivo je da kotao radi češće kada je prisutno više članova obitelji.

Međutim, ako je u kućanstvu samo jedna osoba, preporučuje se da ga ostavite uključenim samo kada je to potrebno. Važno je napomenuti da većina bojlera ima unaprijed zadanu temperaturu, ali termostat treba namjestiti na ekonomično grijanje, obično između 50 i 60 stupnjeva Celzijusa, kako bi se uštedjela električna energija.

Postavljanjem termostata na 75+ stupnjeva Celzijusa značajno se povećava opasnost od bržeg kvara bojlera, posebice grijača, a dolazi i do stvaranja kamenca zbog nepotrebnog zagrijavanja vode. Prosječna potrošnja energije za bojler iznosi dva kilovat-sata po satu korištenja.

Za razliku od mnogih drugih uređaja, bojler ne smanjuje potrošnju električne energije kada je uglavnom isključen, jer svaki put kada se uključi, ponovno zagrijava vodu. Naravno, optimalno korištenje bojlera ovisi o konkretnom kućanstvu.

U slučajevima kada u kući boravi više osoba, preporučljivo je ostaviti grijač vode u funkciji dulje vrijeme. Nasuprot tome, ako je prisutna samo jedna osoba, preporuča se uključiti grijač vode samo kada je to potrebno.

BONUS TEKST:

Dosljednim osiguranjem pravilnog održavanja i korištenja električnih uređaja, kako na mjesečnoj tako i na godišnjoj razini, dugoročno se mogu akumulirati značajne uštede. Prema riječima Miloša Banjca, profesora Strojarskog fakulteta, potrošnja električne energije u Srbiji tri do četiri puta veća je od europskog prosjeka.

Najveći dio te električne energije koristi se za grijanje, a postoje i uređaji koji zbog lošeg održavanja troše prevelike količine električne energije. Bojler je jedan od primarnih potrošača električne energije u našem kućanstvu. Značajna nedoumica nastaje kada odlučujete hoćete li ga uključiti ili isključiti kako biste uštedjeli električnu energiju.

No, valja napomenuti da postoje manje poznate tehnike koje mogu pridonijeti smanjenju potrošnje električne energije, a time i smanjenju računa. Štoviše, postoji dodatni čimbenik koji nesvjesno dovodi do toga da bojler rasipa struju.

Prema riječima Bratislava Kostića, Instagram influencera specijaliziranog za uređenje doma, zanemarivanje redovitog čišćenja kamenca iz vašeg bojlera može rezultirati većim računom za struju. Nadalje, nakupljanje kamenca predstavlja potencijalnu opasnost jer može dovesti do strujnih udara, kao što smo govorili u nedavnom članku. Kućni bojleri poznati su po velikoj potrošnji električne energije.

Međutim, provedba dvije jednostavne mjere može značajno smanjiti potrošnju energije. Prvo, ključno je redovito čišćenje bojlera kako bi se uklonio nakupljanje kamenca. Dodatno, podešavanje termostata na nižu razinu grijanja također može pridonijeti značajnoj uštedi energije do 30 posto. Važno je napomenuti da ako počnete čuti zujanje i šuškanje iz bojlera, to je jasan znak da je potrebno hitno čišćenje.

Prema riječima majstora Branislava Kostića, nakupljanje kamenca na grijačima može znatno povećati potrošnju struje, pa je kao prvi korak u uklanjanju potrebno ispustiti vodu iz bojlera. Putem svog Instagram profila pružio je temeljit prikaz neprivlačne prirode čišćenja kamenca, nudeći dubinski uvid u proces. Nakon uklanjanja vode iz bojlera, sljedeći korak uključuje vađenje grijača i uklanjanje kamenca unutar kotla.

Prema Kostićevom prijedlogu, to se može postići kutlačom. Naknadno je neophodno temeljito oprati kotao. U slučaju da je kamenac oštetio grijač, potrebno ga je zamijeniti novim ili bolje očuvanim. Prema preporukama stručnjaka za popravak kućanskih uređaja, upotrebu bojlera treba odrediti na temelju broja osoba u kućanstvu i namjene uređaja. Veličina kućanstva značajno utječe na uštedu električne energije.

Pojedinci i parovi mogu ostvariti uštedu energije i troškova aktiviranjem bojlera prema potrebi, dok veće obitelji imaju veće prednosti u održavanju bojlera u neprekidnom radu. Kako prenosi portal “Krstarica”, serviseri preporučuju povremeno korištenje bojlera ako se koristi isključivo za tuširanje, ali ne preporučuju ga često gašenje ako se koristi i u kuhinji. Kako biste spriječili nakupljanje kamenca, majstor preporučuje podešavanje termostata.

Postavljanjem temperature na raspon od 55 do 60 stupnjeva, stvaranje kamenca može se učinkovito usporiti, posebno u područjima s tvrdom vodom. S vremenom pravilno održavanje i korištenje električnih uređaja na mjesečnoj i godišnjoj bazi ne samo da može dovesti do značajnih ušteda troškova, već također može igrati ulogu u očuvanju okoliša smanjenjem potrošnje resursa.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here