Nakon uspješnog oporavka od raka debelog crijeva, Ljubiša Jovanović i njegova obitelj fokus su usmjerili na obilniji uzgoj crvenog voća u niškom kraju. bobica S dubokim osjećajem zahvalnosti, donio je odluku da se upusti u značajniji pothvat u proizvodnji goji bobica, budući da su te bobice imale presudnu ulogu u njegovom putu iscjeljivanja.

  • Zajedno sa suprugom i sinovima Nemanjom i Nikolom, koji su posjedovali veliko znanje u uzgoju voća, posvetili su se osnivanju plantaže i rasadnika ljekovitog bobičastog voća u južnom dijelu Srbije. Njihovi napori uključivali su ne samo izgradnju plantaže nego i provođenje temeljitih istraživanja, proučavanje tržišta te prodaju plodova i sadnica. O ovome računu javlja Agroklub. Biljka goji uspijeva i širi se na način koji podsjeća na gusto stablo, s maksimalnom visinom od dva do tri metra.

Svakog proljeća nužno je obaviti nužnu rezidbu jer na taj način krošnja poprima željeni izgled kišobrana. Sami plodovi karakterizirani su svojom sočnošću, jarke narančasto-crvene nijanse i izduženog, duguljastog oblika koji mogu doseći duljinu do tri centimetra. Nadalje, posjeduju karakterističan profil okusa koji neprimjetno spaja slatkoću s daškom kiselosti.

  • Unutar svog rasadnika i demonstracijske plantaže, uzgojili su izvanredan asortiman od 11 sorti goji bobica, uključujući ekskluzivne crne goji bobice, visoko cijenjenu biljku poznatu po svojim ljekovitim svojstvima i unosnom potencijalu, što ih čini jedinim vlasnicima ovog jedinstvenog primjerka u cijelom svijetu. Europe.

Ljubiša objašnjava da postoji jedna biljna vrsta koja je i rijetka i izuzetno vrijedna, koja ima značajna ljekovita svojstva. Unatoč svom potencijalu, ova je biljka još uvijek uglavnom neistražena i nedovoljno istražena. Kada se radi o berbi crnih bobica ove biljke, koristi se posebna tehnika kako bi se osiguralo da sok ne pobjegne i ne podvrgne se oksidaciji. Ovaj delikatni postupak uključuje upotrebu pincete s drškom za pažljivo trganje bobica.

  • Sa sadržajem od 3690 mg na 100 grama, kupine obiluju antocijaninima i oligomernim proantocijanidinima (OPC). Sa sposobnošću da brzo i učinkovito eliminira štetne slobodne radikale iz tijela, ovaj prirodni antioksidans stoji kao jedan od najjačih. Obiluje željezom, kao i nizom bitnih vitamina i minerala, služi kao vrijedan izvor prehrane. Preporučeni dnevni unos kreće se od tri do šest grama.

Goji bobice imaju sposobnost cvjetanja u područjima s plodnim tlom, dobrom drenažom i dovoljno sunčeve svjetlosti. Posebno su prikladni za nadmorske visine od 100 do 1000 metara. Ljubiša objašnjava da se ova kultura uzgaja kako plantažno, tako iu vlastitim vrtovima kako bi zadovoljila vlastite potrebe. Sadnja se može obaviti u bilo koje vrijeme između ožujka i kraja jeseni. Preporučeni razmak je jedan metar između biljaka u redu i 2,5 metra između redova.

  • Za podizanje uspješnog nasada potrebno je imati stupove, žice za podupiranje (špajle), sustav navodnjavanja kap po kap, protugradnu mrežu. Od lipnja do studenoga biljka cvjeta, dok plod postupno sazrijeva. Kako bi se spriječila bilo kakva šteta, berba se obavlja ručno u malim spremnicima. Ako je potrebno, voće se može čuvati zamrzavanjem na dulje vrijeme. Za sušenje se rašire u tankom sloju i izloži suncu. U prvoj godini sadnje biljka daje prvi urod, dok u drugoj godini svako stablo daje približno jedan kilogram ploda.

Do treće godine prinos voća se povećava na tri kilograma po stablu. Kako godine napreduju, stopa proizvodnje voća se svake godine utrostručuje. Zasadivši 4000 sadnica po hektaru i prodajom po pet eura po kilogramu, do treće godine može se očekivati ​​zarada od oko 60.000 eura po hektaru.

  • Goji bobice, poznate po svom divnom okusu i vizualno privlačnom izgledu, mogu se uživati ​​i svježe i sušene. Preporučeni dnevni unos crvenih goji bobica kreće se od 20 do 50 grama, dok se crnih goji bobica preporučuje u količini od tri do šest grama. Podrijetlom s Tibeta, goji bobice cijenjene su kao sveta biljka zbog svojih izvanrednih ljekovitih svojstava. Ove bobice bogate su vitaminom A, što ih čini vrijednim dodatkom svakoj prehrani.

Goji bobice koje se smatraju vrlo hranjivom namirnicom obiluju esencijalnim aminokiselinama, vitaminom C, elementima u tragovima, željezom, bakrom, kalijem i cinkom. Izdašan izvor vitamina A i karotenoida može se pronaći u ovom izvoru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here