Možda ste čuli u zadnje vrijeme kako sve veći broj ljudi traži crni čaj da nabavi, a ni sami ne biste vjerovali koje prednosti crni čaj sa sobom nosi. Vaš organizam će Vam biti zahvalan ako počnete da unosite ovaj čaj.

Čaj je popularno piće među pojedincima koji cijene njegove jedinstvene okuse i arome. Nekima služi kao prikladna alternativa kavi zbog nižeg udjela kofeina. Konzumacija raznih vrsta čajeva povezana je s brojnim zdravstvenim prednostima. Prema riječima dr. Tima Bona, uvrštavanje crnog čaja u rutinu može pridonijeti zdravlju srca i smanjenju krvnog tlaka.

Kako prenosi Ekspres, Bon ističe pozitivan utjecaj koji konzumacija crnog čaja može imati na zdravlje srca i krvni tlak, a sve zahvaljujući manje poznatom, ali jakom spoju thearubiginu. Ovaj poseban spoj, koji se nalazi u crnom čaju, pripada flavonoidnoj skupini polifenola i klasificiran je kao flavan-3-ol, poznat po svojim izvanrednim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.

Bon dalje objašnjava da thearubigin nudi brojne zdravstvene prednosti, uključujući njegovu sposobnost promicanja zdravih krvnih žila, smanjenja upale, izazivanja opuštanja glatkih mišića i širenja arterija. Thearubigin ne samo da štiti srce, već utječe i na krvni tlak. Prema Bonu, krvni tlak je ključni aspekt zdravlja na koji se može utjecati thearubiginom. Prema Bonu, sadržaj flavan-3-ola u skuhanom crnom čaju može doseći 115 mg na 100 grama.

Nadalje napominje da su tearubigini, koji čine značajnih 70 posto flavan-3-ola ili 81,3 posto na 100 grama, prisutni u crnom čaju. Naposljetku, Bon tvrdi da crni čaj treba konzumirati često kako bi se maksimizirali njegovi povoljni učinci na zdravlje, prenosi Express. Dodatni tekst koji nudi dodatnu vrijednost i pogodnosti. Sa svojim divnim okusom, obiljem antioksidansa i potencijalnim prednostima za zdravlje, crni čaj je osigurao svoje mjesto kao jedna od najomiljenijih sorti čaja diljem svijeta.

  • Dok se njegovo podrijetlo može pratiti u Kini, crni čaj se sada uzgaja u raznim regijama poput Indije, Šri Lanke, Kenije i Turske. Prepoznatljiva tamna nijansa i složen okus punog tijela crnog čaja postižu se procesom oksidacije lišća biljke Camellia sinensis. Za početak stvaranja crnog čaja, početni korak uključuje skupljanje nježnih listova biljke Camellia sinensis. Ti se listovi potom podvrgavaju procesu sušenja, valjanja i oksidacije, što dovodi do promjene boje i pojave posebnih mirisa.

To je proces oksidacije koji služi kao ključna faza, izdvajajući crni čaj od njegovih parnjaka, zelenog i bijelog čaja, koji prolaze malo ili nimalo ne oksidiraju. Darjeeling, Assam, Ceylon i Earl Gray su među poznatim sortama crnog čaja. Svaka vrsta ima svoj poseban profil okusa, na koji utječu čimbenici kao što su regija u kojoj se uzgaja, klima kojoj je izložena i korištena specifična metoda prerade.

Crni čaj obiluje flavonoidima, osobito flavan-3-olima kao što su thearubigins i theaflavins, koji pokazuju snažna antioksidativna i protuupalna svojstva. Dodatno, crni čaj sadrži kofein, teobromin i aminokiseline poput teanina, koje doprinose opuštanju i povećanju koncentracije. Kada je riječ o zdravlju srca, studije pokazuju da redovita konzumacija crnog čaja može potencijalno smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Flavonoidi prisutni u crnom čaju pomažu u poboljšanju funkcije krvnih žila, smanjuju upalu i potiču opuštanje glatkih mišića, čime pomažu u snižavanju krvnog tlaka i smanjuju šanse za razvoj ateroskleroze. Antioksidativna svojstva crnog čaja ključna su u suzbijanju štetnih učinaka slobodnih radikala, čime se smanjuje vjerojatnost razvoja kroničnih bolesti poput raka i dijabetesa.

Posebice teaflavini i tearubigini pokazuju izvanrednu učinkovitost u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Poboljšana kognitivna oštrina značajna je prednost konzumacije crnog čaja, budući da njegov sadržaj kofeina potiče povećanu mentalnu budnost i fokus. U kombinaciji s teaninom, kofein djeluje kao blagi stimulans, lišen jakih štetnih učinaka koji se često povezuju s konzumacijom kave. Za pripremu crnog čaja, listove čaja jednostavno prelijete vrućom vodom i ostavite da se natapaju 3-5 minuta.

Osobne preferencije određuju hoće li se čaj piti čist ili s dodatkom mlijeka, limuna ili šećera. Osim toga, crni čaj prožet začinima i voćem široko je omiljena opcija. Crni čaj ima značaj koji nadilazi njegov status običnog napitka. Duboko je ukorijenjen u običaje, nasljeđe i svakodnevne rutine bezbrojnih pojedinaca diljem svijeta. Sa svojim širokim spektrom okusa, zdravstvenim prednostima i sveukupnom privlačnošću, crni čaj predstavlja savršenu opciju za one koji traže i ukusno i blagotvorno piće. Prihvaćanje redovite navike konzumiranja crnog čaja može uvelike pridonijeti općem blagostanju, osobito u smislu zdravlja kardiovaskularnog sustava, zahvaljujući moćnim svojstvima pronađenim u spojevima poput thearubigina.