U srcu glavnog grada Jemena, Sane, dogodio se razorni incident kada su tri osobe optužene za sudjelovanje u pedofiliji podvrgnute brutalnom javnom pogubljenju. Ovaj potresni incident dogodio se pred očima tisuća promatrača, u samom užurbanom središtu grada, a sama fotografija postala je viralna na društvenim mrežama.

Kao demonstraciju njihove krivnje, tri osobe u plavim kombinezonima bile su postavljene ispred promatrača, a ruke su im bile vezane lisicama. Ova posebno brutalna metoda odmazde podrazumijevala je davanje pet smrtonosnih hitaca izravno u srca osuđenika, nakon čega su njihova beživotna tijela obješena na dizalicu kao mučno sredstvo odvraćanja potencijalnih prijestupnika.

Jemenski pravosudni sustav međunarodno je priznat po strogoj provedbi smrtne kazne, posebno u slučajevima koji uključuju gnusne zločine poput ubojstava, silovanja i terorizma. Ovaj specifičan slučaj služi kao još jedan dokaz nepokolebljive predanosti jemenskog pravosudnog sustava da se s pojedincima optuženima za pedofiliju postupa s najvećom ozbiljnošću.

U svijetu postoji oko 50 zemalja koje nastavljaju provoditi smrtnu kaznu. Jemen je, posebno, nepokolebljivi zagovornik ovog oblika odmazde, posebno u slučajevima koji uključuju gnusne prijestupe. Javno smaknuće, odabrani način kažnjavanja, ne samo da rezultira gubitkom života, već služi i kao mjera upozorenja, s ciljem odvraćanja potencijalnih prijestupnika od sličnih kaznenih djela. Jemen je među zemljama koje još uvijek podržavaju kontroverznu praksu smrtne kazne, posebice u okviru šerijatskog prava.

Ova stroga provedba proteže se na niz prijestupa poznatih kao “hudud” zločini, koji obuhvaćaju djela kao što su preljub, seksualno zlostavljanje, sodomija, prostitucija i bogohuljenje. Stoga uključivanje Jemena na popis nacija koje održavaju smrtnu kaznu odražava širok raspon zločina za koje se ona može primijeniti prema šerijatskom pravu. Javna egzekucija pojedinaca osuđenih za pedofiliju izaziva suprotne reakcije unutar i izvan Jemena. Dok neki zagovaraju održavanje društvenog reda i moralnih načela, drugi osuđuju ove kaznene mjere kao nehumane i nemilosrdne. Ova tema i dalje ima golemu važnost u svjetskom diskursu koji okružuje ljudska prava i provedbu pravde u suvremenom svijetu.