Prema Globalnom institutu za bolesti jetre, postoji raznolik niz od oko 100 različitih bolesti jetre. Iako se obično povezuje s unosom alkohola, ključno je priznati da se većina osoba s oštećenjem jetre u potpunosti suzdržala od konzumiranja alkohola. Posljedice suvremenog načina života dovele su do brze pojave nealkoholne masne bolesti jetre (NAFLD), koja se danas smatra najbrže rastućom bolešću probavnog sustava.

  • Statistički podaci pokazuju da ovo kronično stanje jetre pogađa značajan dio stanovništva Zapada, s 34% pogođenih pojedinaca. To uključuje 25% odraslih, 10% djece, 55% osoba s dijabetesom tipa 2 i nevjerojatnih 75% onih koji su klasificirani kao pretili. Također, u Hrvatskoj se bilježi postupni porast prevalencije ove bolesti.

Prema predviđanjima stručnjaka, iduće desetljeće svjedočit ćemo porastu prevalencije metaboličkog sindroma, što će dovesti do toga da NAFLD postane vodeći uzrok transplantacije jetre u slučajevima ciroze i hepatocelularnog karcinoma. Ovaj pomak u indikacijama za transplantaciju jetre predstavlja značajan razvoj. Imajući presudnu ulogu u probavnom sustavu, jetra neumorno oslobađa naše tijelo od štetnih tvari.

  • Također filtrira krv iz crijeva te obrađuje i pohranjuje hranjive tvari koje se kasnije pretvaraju u energiju. Proces detoksikacije jetre uključuje dva koraka – stvaranje enzima za neutralizaciju toksina i vezanje tih toksina s molekulama radi lakše eliminacije. U biti, jetra je vitalan i naporan organ koji nadzire probavu. Unatoč tome, njegova učinkovitost može biti ugrožena priljevom toksina iz izvora poput hrane i okoliša.

Bolesti jetre često su povezane s dijabetesom, kako je primijetio dr. Stephen A. Harrison, poznati autoritet na ovom području. Kada tijelo postane nesposobno za učinkovito upravljanje razinama šećera u krvi, javlja se stanje poznato kao dijabetes, što dovodi do nakupljanja prekomjerne količine šećera u krvotoku. Pretilost Pretilost se često opaža kao istodobna bolest kod osoba koje imaju kompromitiranu jetru.

  • Prema izvješću Ordinacija.hr, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti naznačio je da se oko 42 posto američke populacije može klasificirati kao pretilo, što se definira kao osoba s indeksom tjelesne mase većim od 30. Hipertenzija Hipertenzija, također poznata kao visoki krvni tlak, karakterizirana je trajnim povišenjem krvnog tlaka, posebno kada gornji broj (sistolički) stalno prelazi 140 ili donji broj (dijastolički) stalno prelazi 90. Ovo stanje, koje se često naziva ” tihi ubojica”, posebno je varljiv jer se može razviti bez ikakvih vidljivih simptoma.

Tamnjenje kože, također poznato kao acanthosis nigricans, često je povezano s bolešću jetre i služi kao vidljivi pokazatelj ovih zdravstvenih stanja. Teleangiektazije, koje se obično nazivaju paučaste vene, očituju se kao jarke ljubičaste, plave ili crvene linije koje krase vanjštinu kože.

  • Ove minijaturne krvne žilice podsjećaju na proširene vene, iako su uže po širini i bez ikakve vidljive teksture. Treba odmah potražiti liječničku pomoć ako se primijeti bilo koji od ovih znakova. Ključni korak je podvrgavanje potrebnim pregledima kako bi se utvrdilo upućuju li simptomi na bolest jetre.