Tijekom djetinjstva i mladosti od oca sam stekao brojne vrijedne spoznaje koje nisu bile poznate ni farmaceutima. Među njima je bio i savjet o korištenju prirodnih lijekova za ublažavanje zubobolje. Kad sam osjetio bolnu zubobolju, otac mi je dao vatu natopljenu eteričnim uljem klinčića.

Food Clove Spice Aromatic Ingredient Flavor Pink
  • Klinčići posjeduju eugenol, poznat po svojim anestetičkim i antibakterijskim svojstvima. Iako okus nije ugodan, nekoliko minuta žvakanja sirovih klinčića ublažilo je bol i smanjilo upalu. Alternativni prirodni pristupi: Cimet: ima isti spoj kao klinčić i može imati slične funkcije. Đumbir: komadić đumbira nanesen na bolni zub može privremeno ublažiti bol, ali ovu metodu treba stalno ponavljati.

Topla slana voda: Za ublažavanje bolova isperite usta mješavinom dvije žličice soli otopljene u čaši tople vode. Oblozi protiv prehlade i luk: Bolna i upaljena područja mogu imati koristi od primjene sirovog češnjaka i crvenog luka, što također može pomoći u smanjenju zubobolje.

 

BONUS TEKST

Depresija je jedna od najraširenijih bolesti u današnjem društvu. Procjene pokazuju da je više od pedeset posto odraslih u zapadnim zemljama doživjelo depresiju barem jednom u životu, dok neslužbene statistike govore da je približno 400.000 pojedinaca u Srbiji pogođeno ovim stanjem.

  • “Depresija je raširena i mučna pojava, koja dovodi do mnogih zabluda oko nje. Danas ćemo iznijeti najrasprostranjenije mitove o depresiji”, kaže psihološka savjetnica Zorica Zarić. MIT – Depresija i depresivno stanje nisu identični. Depresivno stanje nije sinonim za depresiju, unatoč tome što su oboje obilježeni tugom, niskom energijom, lošim raspoloženjem, plačljivošću, željom za samoćom i osjećajem praznine. Ključna razlika leži u privremenoj prirodi depresivnog stanja, koje obično proizlazi iz značajnog emocionalnog preokreta, dok je depresija teška i kronična bolest.

ČINJENICE Psihološki savjetnik može učinkovito riješiti depresivno stanje korištenjem odgovarajućih psiholoških metoda. Depresija nastaje kada depresivna stanja postanu trajna, što ukazuje na progresiju bolesti. Međutim, ovo rješenje nije zajamčeno u svakom slučaju. Teži oblici depresije zahtijevaju psihijatrijsku intervenciju koja uključuje i lijekove i psihoterapiju.

  • MIT – Osoba koja pati od depresije sama je odgovorna za svoje stanje. Osobe koje pate od depresije često se suočavaju sa stigmom zbog svog stanja, bez obzira radi li se o blagoj ili jednostavno o privremenoj depresivnoj fazi. STVARNOST Ni pod kojim okolnostima ne bi se smjela smatrati odgovornom za svoju borbu s depresijom, budući da je to višestruko pitanje koje nadilazi puku snagu volje.

Jasno je da osoba koja pati od depresije nije odabrala ovo stanje ili svoje depresivno stanje zbog čimbenika poput lijenosti, nemara ili bilo kojeg drugog razloga. MIT – “Jednostavno zadržite pozitivan način razmišljanja. Pojedinci koji pate od depresije često se susreću s potpuno neprofesionalnim vodstvom onih koji ih okružuju, s ciljem da im se pomogne u prevladavanju njihovih poteškoća.

  • Umjesto da budu od pomoći, prijedlozi usmjereni na njegovanje pozitivnog razmišljanja mogu se pokazati neučinkovitima i, zapravo, mogu pogoršati osjećaje nesreće i nesigurnosti. ČINJENICE Mnogi biokemijski procesi u mozgu utječu na pozitivno razmišljanje, koje osobe koje pate od depresije ne mogu stvoriti pukom snagom volje. MIT – Razgovori s prijateljima ili obitelji mogu ublažiti depresiju.

Pojedinci koji pate od depresije ili oni koji su u stanju tuge često trebaju samoću kako bi se suočili sa svojim osjećajima. Ta potreba može proizaći iz spoznaje da njihova okolina često ne uspijeva shvatiti njihove emocije i da ih čak može oštro osuđivati. Međutim, u slučajevima blaže depresije, razgovor s osobama od povjerenja može polučiti korisne rezultate. U takvim scenarijima, izražavanje emocija i rasprava o okolnostima koje pridonose njihovom lošem raspoloženju omogućuje osobi da ublaži dio svoje napetosti.

  • ČINJENICE U određenim okolnostima, sudjelovanje u ovakvim vrstama rasprava može pogoršati situaciju, jer mogu izazvati vrtlog emocija i suza. Za učinkovito ublažavanje osjećaja potištenosti najpouzdaniji je pristup potražiti pomoć psihološkog savjetnika za stručno vođen razgovor. Psihološki savjetnik opremljen je raznim tehnikama za upravljanje situacijom i omogućavanje željenog poboljšanja.

Zorica Zarić, psihološka savjetnica, navodi da podaci Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” pokazuju da su najzastupljeniji zdravstveni problemi odraslih u Srbiji hipertenzija, povišeni lipidi u krvi, dijabetes, depresija i alergije.

  • MIT – Osobe s depresijom jednostavno trebaju ohrabrenje koje ih potiče. Oraspoložiti pojedince koji su depresivni često je težak zadatak, uglavnom zato što su skloni izbjegavati komunikaciju kao rezultat svog otpora. Osim toga, njihovo negativno emocionalno stanje proizlazi iz dubokih psiholoških mehanizama i poremećaja.
Besplatno

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here