U današnjoj epizodi pod nazivom “Ni pet ni šest” bavit ćemo se pričom žene koja je, iako bivša ovisnica, uspjela pobijediti ovisnost i prije nego što je rodila dijete, da bi joj dijete bilo oduzeto nju. Turbulentnost njezine povijesti je neporeciva. Od vremena koje je provela u zatvoru do borbe s ovisnošću o opioidima, suočila se s brojnim izazovima.

  • Ipak, uspjela je prebroditi te prepreke i sada je kao majka odlučna da svom djetetu omogući bolji život. Ona vjeruje da je smještaj njezinog djeteta kod udomitelja i na kraju u dom pun ljubavi najbolji način djelovanja. Više od osamnaest mjeseci uskraćena joj je prilika da provodi vrijeme sa svojim djetetom. Bitka s kojom se suočava ostaje teška i nevjerojatno izazovna.

Svoj izazovni narativ Tamara Mervar hrabro je podelila u emisiji Kurira pod nazivom „Ni pet ni šest. U emisiji su kao kolege o njenom slučaju razgovarali odvjetnik Milan Bosik, saborski zastupnik Uglješa Grgur i diplomirani pravnik Aleksandar Milićev. Moji su postupci doveli do ovog problema. Imigrante bez dokumenata prevozio sam u Austriju, zbog čega sam bio u zatvoru u trajanju od 9 mjeseci.

Kao posljedica toga, oduzeto mi je dijete. Premda priznajem pogreške iz prošlosti, osobito u vezi s uporabom supstanci, važno je napomenuti da su se ti prijestupi dogodili prije moje trudnoće. Tijekom cijele trudnoće i nakon poroda potpuno sam apstinirala od takvih aktivnosti, jer je rođenje mog djeteta značilo i moj osobni preporod. Iz meni nepoznatih razloga potpuno mi je zabranjeno primati bilo kakve posjete.

  • Zbunjujuće je da čak i roditeljima kojima su zbog zlostavljanja oduzeta djeca dopuštaju posjete pod nadzorom, a meni je ta privilegija u potpunosti uskraćena. Želim naglasiti da nikada nisam naudio svom djetetu, a greške koje sam napravio nisu vezane za moj odnos s njom. Obasuo sam je svom ljubavlju svijeta.

Čak smo postigli dogovor da moja majka treba imati skrbništvo nad njom, sve dok je maknuta iz trenutnog opresivnog okruženja u kojem se nalazi. Stalno bježi od kuće. U početku je bila smještena kod udomitelja, a sada je na mjestu koje joj se čini kao zatvor. Ona žudi za povratkom kući. Preklinjem vas, dopustite im da je izbave iz ovog zatočeništva – molila je Tamara. Takve slučajeve je, kaže Bosik, nemoguće riješiti u korist majke bez privlačenja pažnje.

  • Primjeri Trkulje i Mihaljice pokazali su da je to dugotrajan proces, no djeca ostaju pod skrbništvom majke. Naš način razmišljanja se mora promijeniti i naš moralni kompas treba se probuditi u pogledu toga kako bismo se trebali nositi s takvim situacijama kako bismo postigli svoj cilj. Bez podrške javnosti nemoguće je napraviti bilo kakav napredak, a brojni slučajevi su pokazali da javnost može biti nevjerojatno utjecajna.

Moramo priznati da usred rasprostranjenog sloma sustava, jedino skrećući pažnju javnosti na ova pitanja možemo značajno utjecati na rješavanje problema. Prema Milićevim riječima, dijete je dobilo obilje brige i majčinske ljubavi. Treba li Tamarina pogreška rezultirati oduzimanjem roditeljskih prava? A ako bi imala još jedno dijete, treba li to dijete odmah oduzeti od njezine skrbi? Nejasno je kakav je željeni ishod u ovoj situaciji. Prethodno smo se dogovorili da skrbništvo umjesto Tamare dobije majka, isključivo kako bi se dijete maknulo iz trenutne životne situacije.

  • Ova odluka je donesena jer dijete stalno bježi, bilo iz prihvatilišta ili njihovog doma u Nišu. Zbog toga je dijete izloženo i ranjivo, jer provodi pet ili više dana vani. To stavlja Tamaru u položaj u kojem je izložena riziku od zlostavljanja ili drugih oblika ozljede. Na upit o prirodi maltretiranja djeteta u kućanstvu, Tamara je odgovorila: – Nalazi se u društvu starijih delinkvenata, koji su je tjerali na aktivnosti poput pušenja marihuane i cigareta, te prosjačenja.

Razmjer znanja koje je stekla u tom okruženju nadilazi moju maštu. Naši razgovori otkrivaju oštar kontrast između djeteta koje je nekoć bila i osobe koja je postala otkad je bila izložena tim utjecajima. Njezina je zrelost ubrzana prerano. Baš kad je publika htjela sudjelovati, dogodio se nepredviđeni prekid. Bivši Tamarin suprug i otac djevojčice javio se iznenada i otkrio da je Tamara prethodne večeri nestala iz svog stana u Nišu.

  • Želim provjeriti račun koji je dala Tamara jer je otac dotične djevojke trenutno u romantičnoj vezi. Tamara i ja imamo srdačan odnos i priznajemo greške iz prošlosti, ali naša primarna briga je osigurati da dijete ne trpi nepotrebnu patnju. Vidljivo je da kontinuirano bježi od kuće i izražava nevoljkost da bude tamo. Srećom, njezina baka je dostupna da joj pruži sigurno utočište. Nažalost, nedavno sam otkrio da je ponovo nestala iz svog prebivališta u Nišu. Postoji iskrena zabrinutost da bi se mogla suočiti s ozljedama u bilo kojem trenutku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here