Tufahija, poslastica od slasti, delicija je poznata mnogima u regiji, a smatra se da potječe iz stare Perzije. Ime mu je izvedeno od turske riječi “Tuffahiye” i arapske riječi “Tuffah”, što znači jabuka.

Vjerovatno su jelo tufahije u ove krajeve donijeli turski osvajači za vrijeme svoje vladavine. Stanovnici ovog kraja su prihvatili ovu kulinarsku kreaciju, pa se i danas tufahija pravi i uživa u njoj s oduševljenjem. Najrasprostranjenije regije za ovu slasticu su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Srbija. Svaki ljubitelj slatkiša bio bi nemaran da ne proba ovu preslatku poslasticu. Tufahiju nazivaju i „Kraljicom laganih kolača“.

Napraviti ukusno jelo od tufahije zadatak je koji zahtijeva dovoljno strpljenja, jer nisu sve vrste jabuka prikladne za ovaj desert. U suštini, ovaj desert je slatka mješavina koja se sastoji od jabuka, kojima se prvo izdubi srž, a zatim skuhaju do savršenstva.

Nakon što je jabuka skuhana do čvrste teksture, puni se mješavinom mljevenih oraha ili badema, šećera i slatkog vrhnja. Desert je zaokružen preljevom punjene jabuke šlagom koji ne samo da poboljšava vizualnu prezentaciju već joj daje i poseban okus. Na kraju, da bi se tufahiji dao jedinstveni štih, na šlag se stavi višnja.

Prema narodnom mišljenju, najprikladnija vrsta jabuke za izradu vrhunske tufahije je sorta Granny Smith porijeklom iz Australije. Ova jabuka dolazi u zelenoj nijansi koja s vremenom postupno postaje žuta. Vrijedi napomenuti da se smatra da je najbolja tufahija napravljena od mlađih, čvršćih i sitnijih jabuka. Dodatno, sorta Granny Smith može se nabaviti u istim krajevima gdje se priprema tufahija.

Recept za “Sarajevske tufahije”, prema prijedlogu časopisa Hedonist, uključuje sljedeće korake:

Vrijeme potrebno za pripremu ovog jela je pola sata, dok je za kuhanje potrebno 20 minuta. Nakon kuhanja preporuča se hladiti otprilike dva do tri sata prije posluživanja.

Za odgovarajuće pripreme potrebne su sljedeće stavke:

Jedan kilogram slatkih jabuka koje su male ili srednje veličine.

500 grama šećera

Dva paketića vanilin šećera.

Dodajte mali broj kapljica limuna prema svom ukusu.

Jedna čaša vode.

Možete pomiješati 15 dekagrama mljevenih oraha s bademima ili koristiti bilo koji pojedinačno.

Šlag

Počnite guliti jabuke, zatim napravite rupu u sredini i bacite jezgru. Jabuke stavite u lonac i dodajte šećer, vanilin šećer i nekoliko kapi limunovog soka. Jabuke kuhajte na laganoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok se na površini ne pojavi pjena. Na pola procesa kuhanja okrenite jabuke kako bi se ravnomjerno ispekle.

Za pripremu nadjeva uzeti mljevene orahe i premazati ih šerbetom koji ste napravili kuhanjem jabuka. Nakon što se jabuke potpuno ohlade, smjesom napunite sredinu svake jabuke.

Prije posluživanja preporučamo slastičarskom špricom napuniti šlagom i nanijeti ga na vrh svake jabuke pritiskom na špricu. Za dekoraciju na šlag stavite jednu višnju.