ZMIJE ĆE BEŽATI DALEKO OD VAŠE KUĆE AKO OVO STAVITE U DVORIŠTE: Neće im pasti na PAMET da dođu, ODAHNUĆETE

0

Iako su zmije esencijalni prirodni grabežljivci koji učinkovito upravljaju populacijom destruktivnih glodavaca poput štakora i miševa, njihova prisutnost u kućanstvu nije poželjna pojava. Iako je istina da većini korisnih zmija nedostaje otrov, one se još uvijek često smatraju nepoželjnim posjetiteljima naše zemlje. Jedna izravna metoda za smanjenje šanse da se ti gmazovi infiltriraju u vaš vrt je izmjena staništa ili samog terena.

Većina ovih grabežljivaca preferira hladna, vlažna i slabo osvijetljena okruženja. To uključuje mjesta kao što su humci, trupci, daske, gusto grmlje i visoka trava. Slično tome, miševe i glodavce privlače ovakva staništa. Kako bi se smanjila vjerojatnost susreta sa zmijama, preporuča se ukloniti sva potencijalna skrovišta za grabežljivca i njegov plijen.

Kako biste održali uredan vanjski prostor, važno je redovito kositi travnjak i šišati sve živice koje možda rastu preblizu tla. Iz sigurnosnih i estetskih razloga kamenje ili drva za ogrjev složite dalje od vrta i kuće, a preporučljivo je držati ih po mogućnosti na policama. Osim toga, važno je čuvati hranu za kućne ljubimce u zatvorenim spremnicima kako biste spriječili neželjene nametnike ili životinje.

Ako ustanovite da zmije imaju tendenciju ući u vaš vrt ili dvorište, postoje određene mjere koje možete poduzeti kako biste ih obeshrabrili. Treba redovito održavati vrt kako bi se uklonili svi ostaci, rupe ili rastinje koje bi moglo privući zmije. Podrezivanje trave također će eliminirati potencijalna mjesta za skrivanje gmazova. Za dodatnu zaštitu, razmislite o postavljanju barijere kako biste spriječili zmije. To bi moglo biti u obliku ograde izrađene od čelične mreže, plastične folije ili mrežaste mreže. Ograda bi trebala biti u ravnini s tlom i nagnuta od vrta, s minimalnom visinom od 100 cm i dubinom od približno 120 cm.

Kako biste spriječili zmije da skliznu na vaš posjed, postoji nekoliko materijala koje možete upotrijebiti koji im otežavaju klizanje po njima. Listovi božikovine, češeri, ljuske jaja i šljunak učinkovite su opcije. Osim toga, razmislite o sadnji biljaka koje prirodno odbijaju zmije. Neven, limunska trava i pelin primjeri su biljaka koje se često koriste u tu svrhu.

Ako tražite prirodan način da otjerate zmije od svog vrta i dvorišta, razmislite o korištenju sode bikarbone u prahu. Prema nekim studijama, zmije ne vole gazirani sok, pa ih posipanje malih hrpica na strateškim mjestima može pomoći u odvraćanju. Nemojte se ustručavati podijeliti ovaj recept sa svojim prijateljima ako i oni traže siguran i ekološki prihvatljiv način za držanje zmija na odstojanju.