Životna priča KEMALA MONTENA: ŽIVEO U BARACI U TEŠKOM SIROMAŠTVU, SANJAO DA POSTANE nešto sasvim drugo! (FOTO)

0

Od svih kantautora bivše Jugoslavije, jedan od onih čija smrt je bila mnogima najbolnija je sigurno bosanskohercegovački šansonijer Kemal Monteno. Ovaj legendarni čovjek je pisao ne samo kvalitetne pjesme za sebe sa kojima je pobjeđivao na raznim takmičenjima od Sarajeva pa do Subotice, nego je na svom putu radio i sa drugim velikanima.

Umro je 2015. godine nakon neuspješne transplantacije bubrega u zagrebačkoj bolnici Rebro. Danas se prisjećamo života ovog velikana i nekih od njegovih brojnih uspjeha i kolaboracija sa drugima. Sin Italijana i Bosanke, Monteno je otkrio da je njegov otac pokušao pobjeći iz Italije pa je za kaznu završio u Jugoslaviji.

Kemal ima polusestru Danielu u Italiju koja je rođena nakon što je njihov otac Osvaldo pobjegao iz Italije. Po kući su njegovi roditelji pjevali kancone i sevdalinke, pa je to imalo uticaj na pjesme koje je on pisao. Djetinjstvo je proveo družeći se sa Romima koje je obožavao i koji su ga naučili muzikom i veseljem. Iako je u početku htio da bude fudbaler i bio je odličan učenik, vremenom je shvatio da je muzika njegovo životno zvanje i tako je postao slavni kantautor i pjevač. Upoznao je u formativnim godinama i velikane poput Kornelija Kovača, Josipe Lisac i mnogih drugih.

Sarađivao je sa Kovačem, Zdravkom Čolićem, Arsenom Dedićem, Indexima, Gabi Novak, Crvenom Jabukom i mnogim drugima i njegovi hitovi se i dan danas slušaju. Sahranjen je u rodnom Sarajevu i mnogi su mi odali počast i prije i poslije smrti. Više o Kemalu Montenu možete pročitati ovdje.