Riža je druga najzastupljenija žitarica na svijetu, a njezin prirodni eliksir za zdravu kožu dobiva se iz njezine vode. Mliječna i škrobna tekućina koja nastaje namakanjem, kuhanjem ili fermentacijom riže bogat je izvor minerala i hranjivih tvari, poput aminokiselina, vitamina E i B i antioksidansa. To je razlog zašto je sposoban pomladiti i nahraniti kožu. Dobrobiti rižine vode priznate su stoljećima, osobito od strane žena. Utvrdili su da njegovo nanošenje na lice dovodi do poboljšane teksture, ujednačenijeg tena i prirodnog sjaja. Međutim, preporučuje se da se rižina voda nanosi na lice samo dva ili tri puta tjedno, jer pretjerana upotreba može izazvati suhoću ili iritaciju.

Rižina voda ima brojne namjene kao tonik, maska ​​za lice ili umirujuće sredstvo. Za početak očistite lice i umočite pamučni štapić u rižinu vodu, nježno ga nanoseći na lice. Ostavite da odstoji nekoliko minuta prije nego što ga isperete vodom. Preporuča se da isprobate različite vrste rižine vode kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama, s tri dostupne opcije. Iako je namakanje riže u vodi najbrža i najjednostavnija metoda za pripremu rižine vode, vjeruje se da je fermentirana rižina voda snažnija.

Ako želite napraviti rižinu vodu kod kuće, najbrži pristup je namakanjem. Započnite skupljanjem 90 grama riže i temeljitim ispiranjem. Nakon što ga očistite, stavite ga u posudu i dodajte vodu, ostavite da odstoji otprilike 15 do 30 minuta uz povremeno miješanje. Nakon predviđenog vremena rižu odvojiti od vode procijedivši je kroz gazu. Dobivena tekućina sada je vaša rižina voda, potpuno spremna za upotrebu.

Po želji je moguće napraviti fermentiranu rižinu vodu. Započnite s namakanjem riže, a zatim odvojite tekućinu u čistu posudu koju ćete ostaviti na sobnoj temperaturi 24-48 sati. Tijekom tog vremena dogodit će se prirodni proces fermentacije, što će povećati količinu hranjivih tvari u rižinoj vodi. Zatim fermentiranu rižinu vodu spremite u hladnjak za osvježavajući tonik koji će vaše lice učiniti blistavim.

Da biste primijenili treću tehniku, započnite stavljanjem 90 grama oprane riže u lonac. Rižu prelijte s dvije šalice vode i kuhajte dok ne omekša i postane kašasta. Nakon što procijedite rižu, pustite je da se ohladi prije nanošenja na kožu. Time se dobiva snažnija verzija rižine vode, koja se može razrijediti običnom vodom za njegu lica.