Liječnici upozoravaju da dobro poznati trag koji ostaje na vratu nakon strastvenog ljubavnog ugriza, a koji se obično naziva “šljiva na vratu”, u početku izaziva osjećaj neugode. Međutim, važno je napomenuti da posljedice ovog čina mogu biti teže u određenim neuobičajenim slučajevima, potencijalno rezultirajući moždanim udarom. 2014. Dankinja (35) doživjela je gubitak snage u desnoj strani. Kasnije je utvrđeno da je imala lakši moždani udar 12 sati nakon što ju je partner ugrizao za lijevu stranu vrata. To je rezultiralo oštećenjem njezine karotidne arterije i stvaranjem krvnog ugruška. Karotidna arterija služi kao primarni izvor protoka krvi u mozak.

Nažalost, ovaj incident nije anomalija. Nakon moždanog udara jedne žene 2010. godine, koji se dogodio nedugo nakon što ju je ugrizla za vrat, stručnjaci su ostali zaprepašteni pojavom. Čak su to označili i neuobičajenim događajem. Ugledni liječnik i dermatolog iz Londona, koji na TikTok platformi često ističe zdravstvene probleme kože, spomenuo je i “šljive na vratu”. Precizno je pokazao mjesto karotidne arterije i dao smjernice kako spriječiti slučajno ozljeđivanje u trenucima intenzivnih emocija.

“Karotidna arterija nalazi se na površini vrata i lako je dostupna. Postoje dvije karotidne arterije, po jedna sa svake strane vrata. Da biste je locirali, korisna tehnika je locirati Adamovu jabučicu, a zatim je pomaknuti otprilike jedan inč u stranu. Pomoću tri prsta može se opipati puls”, objasnio je. Prema medicinskim stručnjacima u “Penn Medicine”, bolest karotidne arterije odgovorna je za otprilike jednu trećinu svih moždanih udara. Ovo se stanje obično događa kada se plak, koji se sastoji od naslaga masnog kolesterola, nakuplja i ograničava normalan protok krvi u mozak. Proces nakupljanja plaka naziva se ateroskleroza.