Trenutno Vijesti

Zbog eksplozije korone od danas VANREDNO STANJE u bolnicama: EVO šta to znači (FOTO)

U Hrvatskoj je posljednjih dana došlo do eksponencijalnog rasta broja zaraženih koji je dostigao rekord od samog početka pandemije. Najveće žarište je glavni grad Zagreb a epidemiolozi i infektolozi koji se nalaze u stručnom štabu upozoravaju da je stanje kritično jer je zaražen i veliki dio medicinskog osoblja.

Zbog sveukupne situacije odlučeno je da bolnice od danas počnu raditi po vanrednom režimu, odnosno da se smanji hladni pogon i da se otkažu svi pregledi i pretrage koje nisu hitne. Ova mjera je doneseno iz razloga velikog broja hospitalizovanih pacijenata koji su pozitivni na korona virus a samo u jednom danu ih je bili 66. Pod vanrednim stanjem rada bolnica se smatra režim rada medicinskih ustanova koje će primati samo hitne slučajeve, a bit će izvršena i reorganizacija rada bolnica, opet će se raditi u A i B timovima, a privremeno će se obustaviti svi selektivni dijagnostički i terapijski postupci.

Ovo se ne odnosi samo na pacijente koji imaju maligna oboljenja i kliničke slike koje je nemoguće odgoditi. Također iz bolnice će se otpustiti svi pacijenti koji su u zadovoljavajućem stanju. U samim bolnicama se vrši preraspodjela osoblja da bi se mogao imati dovoljan broj medicinskih sestara za COVID odjele.

Ako se nastavi penjati broj zaraženih onda će doći i do odgađanja svih zakazanih zahvata i sve će se podrediti bolesnicima od korone. Za sada je u Zagrebu popunjeno oko 60 posto kapaciteta COVID odjela a ako bude potrebno oni će se udvostručiti. I dalje se apeluje na građane da poštuju sve propisane mjere jer je to jedini način da se zaštite.

Oglasi – Advertisement