ZATVARAJU GRANICE, UVODI SE POTPUNI KARANTIN, TRAJAT ĆE 3 SEDMICE: Evo kad stupa na snagu, DONIJETA ODLUKA – Savjeti za deset
Trenutno Vijesti

ZATVARAJU GRANICE, UVODI SE POTPUNI KARANTIN, TRAJAT ĆE 3 SEDMICE: Evo kad stupa na snagu, DONIJETA ODLUKA

Iako se pokazalo da je karantin koji je uvela većina država u svijetu u martu i aprilu mjesecu skoro pa uništio svjetsku ekonomiju i milioni ljudi su dobili otkaze, mnoge vlade su odlučile da to više nikada neće ponoviti ipak se, suočeni sa novim talasom i povećanim brojem zaraženih pojedine države odlučuju da uvedu karantin i po drugi put.

Tako se u medijima pojavila inforemacija da je i austrijski kancelar Sebastijan Kurc najavio da će se i u Austriji možda ponovo uvesti ograničeno kretaje građana, u Izraelu je već počeo novi karantin. Naime kada se uvedu mjere karantina zatvaraju se sve djelatnosti osdm onih koje su esencijalne za život kao što su prehrambene prodavnice i apoteke a građani mogu izlaziti samo u nabavku i u hitnim slučajevima.

Iako nakon ukidanja karantina u svijetu život nije vraćen u normalu i ostale su neke restrikcije one nisu pomogle da se spriječi rast broja zaraženih koji je sve veći iz dana u dan i sada se razmišlja šta i kako dalje jer se većina slaže da bi nas jako puno koštalo da opet paralizujemo sve na neki određeni period. Izraelski premijer Benjamin Natanjahu je potvrdio da se u Izraelu uvodi karantin po drugi put i rekao je da će on trajati najmanje tri sedmice a onda će se procijeniti da li je on dao rezultate.

Karantin počinje u petak kadaje dan uoči jevrejske Nove godine. Zatvoriti će se škole ali i svi ugosrtiteljski objekti a uvešće se i ograničenja kretanja građana. Ova odluka je donesena jer se u posljednjih nekoliko dana pojavio veliki broj novozaraženih i sada je ova država među vodećim u svijetu po broju zaraženih od korona virusa. Natanjahu je rekao da su on i vlada Izraela svjesni da će ekonomija opet da trpi ali smatraju da je ovaj potez neophodan da bi se sačuvalo zdravlje naroda.

Oglasi – Advertisement