Zašto je sremuš prva biljka koju medvjedi potraže kada se probude iz zimskog sna?

0

Srijemuš je prije svega prvi znak proljeća. Čak i medvjedi traže srijemuš kada se probude iz zimskog sna jer znaju da je to neverovatna biljka koja je odlična za detoksikaciju od toksina stečenih tokom zimskih meseci, jaku ishranu i malu pokretljivost. To objašnjava zašto je ova samonikla biljka, poznata i kao medvjeđi luk ili divlji ili šumski ili zimski luk, najčešća u bukovim šumama i raste uz potoke i magistrale. Budući da se može koristiti kao hrana, lijek i začin, smatra se pravim darom prirode.

Srijemuš je poznat i kao “ubica otrova” zbog obilja minerala i vitamina C koji pomaže u čišćenju organizma od nečistoća. Ima izuzetnu sposobnost da pomaže u čišćenju organizma, posebno jetre, krvi i probavnog sistema. Smatra se da liječi plinove, nadutost i urinarne infekcije, kao i tegobe zglobova povezane s artritisom.

Smatra se da su ljudi savršeno zdravi ako je svakodnevno konzumiraju jer je odavno prepoznata kao nevjerovatno ljekovita biljka. Budući da revitalizira krvne sudove i čini ih elastičnijim, biohemičari čak tvrde da je sremuš zdraviji od bijelog luka na koji miriše. Ima 14 puta više vitamina C od limuna i bogat je vitaminima A, B1, B2, niacinom, folnom kiselinom i drugim nutrijentima. Takođe uključuje sumpor, magnezijum, mangan i gvožđe, a obiluje važnim mineralnim solima, fruktozom i beta-karotenom.

Srijemuš je obavezan dodatak ishrani, smatraju nutricionisti. Njegove komponente vezuju toksine i masti iz želuca, crijeva, krvnih sudova i krvi… a zatim ih izbacuju iz tijela. Stručnjaci se slažu da je jedenje listova sremuša jednom dnevno tokom dvije do tri nedjelje dovoljno da se preokrenu efekti proljetnog umora.