ZAŠTO BOSNE I HERCEGOVINE NEMA VEĆ 6 GODINA NA EVROVIZIJI? OTKRIVEN PRAVI RAZLOG: “Mi smo pod sankcijama”

0

Mesec maj je od uvek bio rezervisan za Evroviziju i zaista euforija oko toga je iz godine u godinu sve veća i veća. Ono što je predstavnike Balkana od uvek krasilo je to da je Balkan jedno mesto gde je od uvek bilo kvalitetnih pevača i pevačica. Ove godine su sve države sem Bosne i Hercegovine poslale svoje takmičare. Mi vam danas otkrivamo zašto je nema na Evroviziji već šest godina. Saznajte u nastavku ovog članka o čemu je zapravo reč!

Sinoć je kao i što se očekivalo izborila svoje mesto u finalu koje će se održati u subotu 14. maja. Kada su u pitanju Balkanske države, u finale nisu prošli niti Severna Makedonija, Crna Gora i Hrvatska koja se takmičila prvo polufinalno veče. U celoj ovoj priči itekako nedostaje Bosna i Hercegovina, koja svoje takmičare nije slala već šest godina. Mnogi su se pitali zašto je to tako, s obzirom da u Bosni postoje brojni kvalitetni izvođači, a i zato što su u nekim ranijim godinama prolazili veoma dobro na ovom takmičenju, naročito kada je u pitanju Hari Varešanović sa pesmom Lejla.

Bosna i Hercegovina na Evroviziji nije nastupila od 2016. godine. Tada su je s pesmom “Ljubav” predstavljali Dalal, Deen, Ana Rucner i Džala, ali se nisu plasirali u finale. Jednom prilikom rukovoditeljka Odeljenja međunarodnih poslova BHRT-a i poslednja šefica delegacije BiH, Lejla A. Babović, objasnila koji su razlozi izostanka zemlje s Eurosonga.

Naime, kako stvari stoje, javni servisi iz Bosne su u poslednjih nekoliko godina pod sankcijama Evropske radiodifuzne unije (EBU). “Drugi faktor je da pri ovakvom finansiranju javnih servisa nemamo mogućnost da izdvojimo sredstva za učestvovanje na Eurosongu. S minimalnim brojem učesnika i svim ostalim na minimumu, troškovi iznose skoro pola miliona maraka”.