Trenutno Vijesti

ZA PRSTE POLIZATI! Ajvar bez pečenja i ljuštenja paprike? MOGUĆE JE, žene poludjele za OVIM RECEPTOM: Brzo ga zapišite!

Došla je jesen i vrijeme je pripremanja zimnice i već mnoge kuće i stanovi mirišu na esenciju i pečene paprike a mnoge žene bar ovdje na Balkanu i dalje pripremaju ajvar koji svi obožavaju ali oko kojeg ima jako puno posla.

Mlađe generacije žena koje nemaju dovoljno vremena jer su zaposlene odustaju od običaja pravljenja ajvara a neke opet traže načine da pripreme ovaj delikates ali na što lakši način. Ima puno recepata za pripremu ajvara i svaka ososba tvrdi da je njen recept najbolji a mi vam danas donosimo jedan za kojim je zavladala prava pomama.

Recept je osmislio doktor Saša Plečević koji je u javnosti poznat i kao doktor Filgud a najbolje od svega je to što se paprike ne peku. Prema njegovim riječima ovako pripremljen ajvar je puno zdraviji od onoga koji spremamo na tradicionalni način. Nema pečenja a ni ljuštenja paprika a za ovaj recept vam je potrebno 600 grama paprike roge, dva čena bijelog luka, maslinovo ulje morska so i biber po želji.

Paprike je potrebno sitno isjeckati i preliti maslinovim uljem i ostaviti da se mariniraju u ulju najmanje tri sata. Zatim paprike stavite u tepsiju i ubacite u rernu koja je zagrijana na 50 stepeni najmanje 4 sata pri čemu vrata od rerne trebaju biti malo otvorena da bi se paprike isušile. Nakon ovog vremena paprike izvadite a kada se ohlade, sameljite ih i dodajte im bijeli luk i posolite po vlastitom ukusu. Na kraju dodajte još maslinovog ulja po potrebi i ajvar stavite u tegle i uživajte u njegovom nevjerovatnom okusu.

Oglasi – Advertisement