ZA MASNU JETRU NIJE KRIVA SAMO ISHRANA: Evo šta sve povećava rizik – obratite pažnju, problem je što NEMA SIMPTOME

0

Budući da masna jetra često ne pokazuje nikakve simptome, mnogi pojedinci ne obraćaju pažnju na nju sve dok se ne razvije u značajniji problem. Nealkoholna masna bolest jetre, koja se najčešće dijagnosticira tokom ultrazvučnog pregleda abdomena, može se razviti iz neliječene masne jetre ako se ne liječi. Ova bolest uzrokuje ozbiljno oštećenje jetre i može dovesti do ciroze, stanja koje predstavlja prijetnju životu. Vrlo je važno uočiti ponašanja ili okolnosti koje dovode do nakupljanja masnog tkiva u jetri jer, kako upozoravaju ljekari, postojanje određenih faktora rizika, poput starosti i dijabetesa, može pogoršati bolest. Čak pet varijabli može povećati šansu za razvoj masne jetre, upozoravaju stručnjaci. koji su:

gojaznost
povišeni šećer u krvi
visok nivo triglicerida
nezdrava ili neredovna ishrana
apneja u spavanju

Opstruktivna apneja u snu može rezultirati nealkoholnom masnom bolešću jetre povećanjem inzulinske rezistencije, dislipidemije i upale, unatoč činjenici da je posljednji aspekt možda malo rijedak. Međutim, neki znaci i simptomi koji se mogu pojaviti nisu često povezani s masnom jetrom. I izmet i urin imaju tamno crnu boju. U ovoj situaciji trebate hitnu medicinsku pomoć.

Standardne terapije ne postoje za nealkoholnu masnu bolest jetre. Umjesto toga, medicinski stručnjaci se često bave faktorima rizika koji dovode do masne jetre. Na primjer, vaš liječnik vam može pomoći da izgubite težinu ako ste gojazni dijetom, vježbanjem i, u određenim situacijama, lijekovima i operacijom. Vakcinacije protiv hepatitisa A i hepatitisa B, koje nude odbranu od virusa koji mogu pogoršati bolest jetre, također može predložiti vaš ljekar. Pazite šta jedete i bavite se sa sportom također.