Da veliku ulogu u našim životima imaju namirnice koje unosimo u naš organizam, govori činjenica da je Francuskinja Žanin doživjela 122 godine,a njene navike u ishrani su iznenadile mnoge. Nedavno je jedno istraživanje sprovedeno kako bi se saznalo šta to pomaže ljudima koji žive dugo i važe za najstarije osobe na svijetu.

Jedna od njih je Žanin koja je doživjela 122 godine. A tajna njene dugovječnosti jeste svakodnevna konzumacija vina, maslinovog ulja i čokolade. Nutricionista Milka Raičević otkrila je koje su to prednosti čokolade, kao i da se vino može zamijeniti rakijom te da maslinovo ulje djeluje poput brufena. Ona je mazvala čokoladu hormonom sreće i vjerovatno su se mnoge žene složile s njom.

Ističe da čokolada popravlja raspoloženje, a najbolji primjer je taj, da kako sa godinama starimo sve više se ponašamo kao djeca te nas čine sretnima stvari baš kao i djecu, a to je čokolada. Konzumiranjem čokolade podižete nivo melatonina, odnosno seratonina i samim tim omgućavate organizmu da bolje funkcioniše. Kada je u pitanju maslinovo ulje i mediteranski način prehrane, tvrdi da je to broj jedan kada je u pitanju prevencija kardiovaskularnih bolesti.

Da bi izbjegli te opasne bolesti, potrebno je dnevno popiti malo kašičicu prirodnog maslinovo ulja i time istopiti sav holesterol koji veoma nepovoljno utiče na naše krvne sudove. Takođe, navodi da maslinovo ulje ublažava bolove i da ukoliko ne možete piti maslinovo ulje, pojedete dnevno bar dvije do tri masline.Vino može da zamjeni rakija, ali domaća, prava, jednom dnevno. Dobro je kada ste umjereni u svemu i to je recept za dugovječan život”, kaže nutricionista.