VRTOGALAVA CIJENA OD 10000 EURA ZA PARČE PIZZE. POGLEDAJTE

0

Svi smo mi barem jednom u životu probali pizzu. Nekom se manje svidjela,neko je bio oduševljen. U nastavku vam donosimo zanimljivu priču o pizz koja košta nevjerovatnije deset hiljada eura.


Pizza je vrsta jela koje potječe iz talijanske kuhinje (posebno iz napolitanske regije), a koja se sastoji od tankog, najčešće okruglog tijesta premazanog umakom od rajčice, na koje se zatim stavljaju razni dodatci, prije svega sir (izvorno mozzarella), a zatim se peče u krušnoj peći.

Pizza je vrlo popularno jelo u svijetu, prije svega zbog jeftinih i lako dostupnih osnovnih sastojaka te jednostavne pripreme.

Znamo svi da u Italijani vodeći stručnjaci,kada je pravljenje pizze u pitanju,i to nema sumnje,ali italijanski kuhar Renato Viola godinama je nedostižan u svežijetu gastronomije. Njegovu specijalnu picu zvanu “Luj XIII” probalo je vrlo malo ljudi a razlog je cijena,košta 10.000 evra!


Pica je prečnika 20 centimetara, ali sama priprema i nadjev su veoma specifični i luksuzni. Dizanje testa traje čak 72 sata, koristi specijalnu vrstu soli, a na njoj se nalaze tri različite vrste finog kavijara, svjež norveški jastog, kao i sedam različitih vrsta sireva. U nastavku pogledajte kako ona izgleda.

 

Ambalaža za takvu pizu ne može biti obična. Renatoje lično priprema i donosi na vašu adresu sa svoja dva pomočnika. Serviraju je u posebne tanjire kao i piće za ukusa obrok. Ustvari,kuhar sa sobom nosi konjak “remi martin luj XIII”, šampanjac “krug klos du mesnil 1995” i brendi “kardenal mandoza sančez šarte romate fino”, koje smatra izuzetno važnim za kombinovanje sa picom koju priprema.

Ako se računa da pizza košta blizu 10.000 eura i da se sječe na osam djelova, kako se to obično radi, onda je parče ove pice oko 1.000 eura! Prijatno!.