VREDI PROBATI! Ove 4 magične voćke rešiće sve vaše probleme sa VAŠOM PROBAVOM

0

Probava je proces koji se dešava u probavnom sistemu, gde razgrađuje hranu na mehanički i hemijski način. Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima, energijom bogatom ugljikohidrata, masti i belančevina.

Kao što znamo probava je nešto najvažnije što je potrebno za normalno funkcionisanje odganizma. Problemi sa probavom prouzrokuju brojne zdravstvene tegobe, koje mogu prerasti u hronična oboljenja. Neki od tih problema su zadržavanja viška vode u organizmu, neprestana nadutost, konstipacija, dijareja, kiselina, grčevi nakon jela. Ljudi koji imaju problema sa probavom najčešće nemaju dovoljno digestivnih enzima, pa prvo rešenje svojih tegoba mogu pronaći u konzumiranju hrane bogate enzimima.

Postoji mnogo namirnica koje mogu povećati količinu digestivnih enzima, među najboljima su određene sveže voćke. Konzumiranje osih namirnica u sirovom stanju je ključno za bolju probavu. Mi vam danas predstavljamo namirnice koje pomažu tim problemima i one će vam definitivno pomoći.

Na prvom mestu je ananas i on je svakako pun enzima, pa čak i njegova stabiljka. Ananas sadrži bromelain, koji razbija proteine u aminokiseline, a studije savetuju da može pomoći i u kardiovaskularnom, respiratornom, koštanom i probavnom zdravlju. Osim toga, ananas sadrži mnogo vitamina C i brojnih drugih nutritijenata. Na drugom mestu je avokado, koji je bogat nezasićenim masnim kiselinama koje podstiču rad metabolizma. Pored toga, avokado sadrži beta-karoten koji se u telu pretvara u vitamin A koji je potreban za zdravu sluznicu u probavnom traktu. Osim toga, avokado može pomoći da se osećate manje puni i naduti. Kao bonus, avokado podržava imuni sistem, posebno kod osoba sa celijaklijom ili intolerancijom na gluten!

Na trećem mestu je kivi se naziva, kojeg mnogi nazivaju i super voćem, jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, kalijumom, folnom kiselinom, polifenolima i vlaknima. Takođe je i dobar izvor vitamina E. Kivi je odličan za regulisanje probave jer sadrži aktinidin, enzim cistein proteaze koji pomaže u varenju proteina. Takođe sprečava nadimanje i neprijatan osećaj koji ga prati. Na četvrtom mesu su banane koje inače sadrže amilazu i glukozidazu. Ovi enzimi razgrađuju ugljene hidrat kao što su krompir i testenina i razbijaju ih u lako probavljive jednostavne šećere. Banane takođe sadrže pektin, koji ubrzava probavu i podstiče izbacivanje toksina i teških metala iz tela. Osim toga, njihovo delovanje je probiotsko i stimuliše rad creva.