Vozači, da li znate čemu služi ovo dugme?: NI NAJISKUSNIJI ŠOFERI NE ZNAJU, MOŽETE LI POGODITI?

0
281

NA INSTRUMENT TABLI VAŠEG AUTOMOBILA NALAZI SE JEDNO DUGME KOJE SE USTVARI BRINE ZA ZRAK KOJI UDIŠETE U AUTU.

Zove se dugme za recikulaciju zraka u vašem automobilu. Nisu svi vlasnici automobila upoznati sa načinom filtriranja u kabini, njegovim korisnim svojstvima i svim funkcijama primjene. Sada pogledajmo šta je recikulacija zraka u automobilu i kako se to ustvari koristi.

Zapravo, recirkulacija je unos vazduha unutar putničkog prostora, filtracija kroz klima uređaj i nakndanda distribucija u sve deflektore.

Glavna razlika između recikulacije i konvencionalnog usisavanje u u tome što protok zraka dolazi iz putničkog prostora, a ne izvana kako to većina misli. Režim recirkulacije omogućava vma brzo zagrijavanje i hlađenje zraka, zbog toga što se temperatura u kabini razlikuje od temperature izvan automobila. Sistem upravljanja klimom troši manje vremena, snage kao i potrošnje goriva motora.

Inače, u prksi se malo ljudi koristi ovom funkcijom. Najćešće se recirkulacija koristi za spriječavanje inflitracije neprijatan miris unutar kabine automobila. Na primjer, automobil ispred puši, zbog starosti na primjer, prašnjav dio ceste. Da ne bi osjetili sve ove mirise, aktiviraju mehaničko dugme za recirkulaciju zraka i blokiraju pristup izvana, tako da ne osjetite smradove.

A sada je vaš zadatak da odete u svoje auto, i da pogledate da li i vi imate ovo dugme koje vjerujemo da niste koristili, ali poslije saznanja koliko je koristan za sve putnike u automobilu te samom vozaču, uvijek ćete ga koristiti, svaki put kad sjednete za volan.