VJERUJE SE DA OVAJ CVIJET U MAJU DONOSI SREĆU: Ako ga posadite, blago vama – otjeraće vam NESREĆU

0

Jedna je od najlakših za njegu, a njeni prekrasni cvjetovi najbolji su proljetni ukrasi za dvorišta i domove. Višegodišnji božur je drvenasta, grmolika biljka koja se najčešće uzgaja zbog svojih ukrasnih cvjetova. Kinezi su među prvima u svijetu cijenili njegovu ljepotu. Prvi kultivisani božur je njegovan zahvaljujući njihovoj brizi. Nasuprot tome, cvijeće koje cvjeta na plodnom tlu je blago kiselo i vlažno. Dobro prezimi u našoj klimi i otporan je na niske temperature. Tlo je potrebno dobro pripremiti prije sadnje jer su božuri višegodišnje biljke, pa treba dodati organska i mineralna gnojiva.

Svi cvjetni pupoljci se odrežu sa biljaka tokom prve godine uzgoja kako bi se podstakao rast nadzemnih i podzemnih vegetativnih organa. Nakon druge godine na svakoj biljci ostaje samo 1 do 2 cvijeta. Prema espresso web stranici, bočni izdanci se odsječu u trećoj i narednim godinama, ostavljajući 5-7 cvjetova na svakoj biljci. Značenje ovog cvijeća je višestruko, a predstavlja sljedeće vrijednosti:


– Čast, posebno za one koji čuvaju čast cijele svoje porodice postižući uspjeh i bogatstvo.

– Romantika i romantična ljubav, sa fokusom na vezu između dvoje potpunih stranaca.

– Božuri se preporučuju za buket mlade jer predstavljaju srećan brak i harmoniju bračnog para.

Ali negdje vjeruju da je nesreća i cvijet koji predstavlja sramotu i sram.

Značenje boja

Nijansa ili boja cvijeta mogu malo promijeniti njegov značaj. Ali postoji nekoliko nijansi koje mijenjaju ono što božur predstavlja, a one su sljedeće:

Najromantičnija nijansa božura, ružičasta, savršena je za svadbene bukete i stolove.

Bijela ili blijedo ružičasta – prikazuje rezervirani dio riječi i može implicirati žaljenje ili izvinjenje zbog neugodnosti.

Jarko crvena je nijansa koja simbolizira poštovanje i vrlo je cijenjena u Kini i Japanu. U tim civilizacijama, to je i najznačajniji prikaz bogatstva.