VIŠE SE NE RADI TEST IZ NOSA?! Novi testovi POUZDANIJI, ali se mnogima neće svideti ODAKLE IH UZIMAJU: EVO kako se sada rade testovi! (FOTO)

0
524

Već od početka same pandemije korona virusa, konstantno se radi na novim načinima detektovanja zaraze virusom korona, a kinezi su izgleda već davno počeli primjenjivati najnoviji test na ovaj virus.

Vjerovali ili ne ovaj test se obavlja uzimanjem brisa iz rektuma osobe. Najčešća primjena je unutar karantenskih cenatara, a iz bolnice kažu da se virus na uzrocima iz probavnog trakta zadržava duže nego na onim iz respiratornog.

Kako bi se uzeo uzorak na ovaj način, potrebno je da se štapić gurne tri do pet centimetara u probavni trakt pacijenta, a onda da se par puta okrene. KAda se na ovaj način uzme uzorak onda se štapić deponuje u posudu za uzorke. Kao i sa testom iz nosa i ovaj je test kratak, traje otprilike desetak sekundi.

Ljekari su i više nego uvjereni u tačnost rezultata koje dobijaju ovakviim testiranjem na korona virus. Ovakvim testiranjem javnost i nije baš oduševljenja, a kineskom mrežom Weibo kruže komentari koji to opisuju kao krajnje ponižavajućim za osobu koja se testira, bez obzira koliko je ovo tačna metoda.