Kako se bliži svom 77. rođendanu, koji pada 30. novembra, Marina Abramović korača sa samopouzdanjem i nepopustljivom strašću prema životu. Svjetski poznati izvođačica i konceptualni umjetnik, koji već dugi niz godina boravi u New Yorku, nedavno je putovala Evropom i posjetio London. Tokom boravka prisustvovala je izvođenju predstave “Vanja”.

Prilikom otvaranja izložbe “Cleaner” 2019. godine, Marinu je pratio Tod Eckert, njen emotivni partner i američki biznismen i producent s kojim ima dugogodišnju vezu. Njih dvoje su prethodno zajedno posetili Beograd. Prema riječima Marine, on je sada i formalno predstavljen lokalnoj zajednici.

Nikada nisam imala djece, a moj porodični život je bio prilično prosječan. Međutim, ja sam lutalica, stalno u pokretu, svake sedmice obilazim različite vremenske zone. To je način života koji malo ljudi može izdržati. Ali postoji jedna osoba koja me razumije – čovjek kojeg srećem u raznim hotelima tokom svojih putovanja. Njegovo ime je Todd i dijelimo vezu uprkos našem nadolazećem razlazu. On uskoro odlazi za New York, a ja ostajem ovdje.

 

Partner Marine Abramović aktivno radi s njom kao producent, iako je od nje mlađi 21 godinu. Međutim, njihova razlika u godinama nikada nije predstavljala izazov za njihovu vezu. Abramović je prošala kroz dva braka, od kojih su oba trajala četiri godine. Tokom 1970-ih stupila je u brak sa srpskim umetnikom Nešom Paripovićem, koji se specijalizovao za konceptualnu umetnost. Više od tri decenije kasnije, 2005. godine, prihvatila je ponudu za brak od italijanskog umetnika Paola Canevarija, uprkos značajnoj razlici u godinama između njih od 17 godina. Jasno je da jeprivlače mlađi muškarci koji imaju energiju koja im je potrebna da je prate.