Prošlo je pola godine od potresnog incidenta u Gradačcu, gdje je Nermin Sulejmanović (35) tragično okončao živote svoje supruge Nizame Hećimović (38), kao i Denisa i Džengiza Ondura, oca i sina koje je poznavao.

Ispunjena i tugom i hrabrošću, Nizamova baka ispričala je potresni događaj. Živopisno je opisala svoj posljednji susret s dragim unukom. Uz suze koje su joj tekle niz lice, prenijela je ogromnu tugu koja je obuzima dok vrti zastrašujući video koji je Sulejmanović podijelio na svom profilu, potresno sjećanje koje je prati u svakom trenutku. Dok se video prikazivao, cijela je obitelj bila obuzimana od bijesa, okupljajući se u stanju hipnotizacije. Zaintrigiran vlastitom znatiželjom, prišao sam, želeći osobno svjedočiti spektaklu.

Zauvijek ću sa sobom nositi neizbrisivu sliku tog trenutka. Moja voljena Nizama sjedila je na klupi, vilica joj je visjela u zraku, dok je užasan događaj zahtijevao objašnjenje za njezine postupke. Mirno je izjavila nužnost svog izbora, samo da bi bila suočena s nemilosrdnim činom metka koji joj je probio glavu. Samo nekoliko dana prije nego što je umrla, stigla je na naš prag sa svojom kćeri u pratnji. Obavijala ju je jasna aura strepnje, što se očitovalo u njezinu drhtavom raspoloženju. Moja me znatiželja natjerala da preispitam primjetan pad njezina fizičkog izgleda, a ona je otkrila da joj majčinske obveze uskraćuju nužni odmor.

S osjećajem nelagode izrazila je potrebu da ode. Čvrsto zagrlivši moju unuku, smjestila se blizu izlaza, zaljuljala kćer i žurno rekla: “Moramo otići, to je imperativ.” Utisnuvši dva nježna poljupca u moj obraz, oprostila se i otišla. Nisam ni slutio da će to biti naš posljednji susret… Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo značajnog broja zločina u kojima su muškarci počinili nasilje nad svojim suprugama, što je rezultiralo skovanjem termina “femicid” za opisivanje ove specifične vrste zločina.

Unutar ovog koncepta uključeni su različiti činovi nasilja nad ženama, kao što su ubojstva koja su posljedica nasilja od strane intimnog partnera, mučenja i mizogina pogubljenja, ubojstva u ime časti i druge štetne prakse, ciljana ubojstva u kontekstu oružanog sukoba i slučajevi femicid povezan s kriminalnim skupinama, organiziranim kriminalom, trgovinom drogom i ljudima. Izraz “femicid” (femicidio) dobio je istaknuto mjesto u Latinskoj Americi kao snažan odgovor na alarmantan porast ekstremno nasilnih ubojstava žena i djevojaka. Uveden je uz pojam nekažnjivosti i institucionalnog nasilja, naglašavajući nedostatak odgovornosti i neadekvatan odgovor države na takve zločine. Izraz se posebno koristi kada se govori o odgovornosti države u tim stvarima.

Femicid se od ostalih nasilnih zločina razlikuje po svojoj rodno utemeljenoj prirodi, zbog čega se smatra oblikom ubojstva. Ovo sugerira da su temeljni uzroci femicida drugačiji od drugih vrsta ubojstava i da su povezani s općim položajem žena u društvu, diskriminacijom žena, rodnim ulogama, raspodjelom moći i nasiljem nad ženama.

O vrstama razlikujemo intimni i neintimni femicid. Intimne i neintimne femicide počine članovi obitelji koji nisu u intimnom srodstvu, a uzroci su različiti. Atentate iz časti počine članovi obitelji kada vjeruju da se žrtva ogriješila o stroga patrijarhalna pravila obitelji, na primjer, žrtva je odbila udati se za nekoga koga je obitelj odabrala ili je optužena za predbračne ili izvanbračne odnose. Ova ubojstva su dodatno počinjena u slučajevima kada je žrtva bila napadnuta. U Indiji su dokumentirana ubojstva zbog miraza kada mladenkina obitelj nije platila propisani iznos. emicid i samoubojstvo česti su u europskim zemljama, Australiji, SAD-u i Južnoj Africi, a jedan od posljednjih slučajeva u Hrvatskoj je slučaj Cetingrad.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da većinu slučajeva femicida počine partneri ili bivši partneri, tim zločinima obično prethodi stalno zlostavljanje, zastrašivanje, seksualno nasilje i nedostatak moći ili resursa kod žene. Nasilje počinjeno nad ženama smatra se teškim oblikom povrede temeljnih ljudskih prava, među kojima su pravo na život, pravo na privatnost i osobnu slobodu, pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na dom, pravo na izražavanje svojih misli i pravo da ne budu podvrgnuti mučenju ili nečovječnom postupanju. Unatoč poraznim statistikama, stvarna situacija je još gora, jer su mnogi nasilni incidenti nezabilježeni.