Trenutno Vijesti

VEOMA VAŽNO: OVO SU 3 GRUPE LJUDI PO KOJE JE KORONA FATALNA: Hitno provjerite da li ste među njima

Pandemija korona virusa se svaki dan sve više razbuktava i u cijelom svijetu se bilježe rekordni brojevi zaraženih. Hladno vrijeme još nije ni stiglo kako treba, a bolnice se pune velikom brzinom i stručnjaci strahuju šta bi se moglo dogoditi u vremenu koje je pred nama posebno što se očekuje pojava i drugih, sezonskih infekcija poput gripe.

Ponovo su se aktivirali i medicinski stručnjaci koji opet skoro svaki dan gostuju u emisijama i pričaju o korona virusu, a jedna od njih je i doktorica Marija Zdravković koja se nalazi na funkciji direktora KBC Bežanijska kosa. Prema njenim riječima postoje tri grupe osoba koje su u opasnosti od razvoja teških simptoma ako se zaraze koronom a to su osobe koje su već zaražene HIV virusom, dijabetičari i osobe koje su imale transplantacije nekih organa.

Ona je ove svoje riječi i dodatno pojasnila pa je rekla da osobe koje imaju HIV virus, bez obzira na to da li se kod njih pokazala klinička slika ili ne imaju oštećen imunitet jer ova bolest uništava T limfocite i kada njih u organizmu ima manji broj onda se on ne može braniti od virusa. Kod ovih osoba najlakše dolazi do komplikacija ako se zaraze korona virusom.

Kada su u pitanju dijabetičari i oni se nalaze u povišenom riziku jer dijabetes utiče na krvne sudove ali i na T limfocite. Slična situacija je i sa osobama koje su imale transplataciju a sve tri grupe karakteriše smanjeni imunitet. Prema njenom savjetu, svi bismo trebali da radimo na jačanju svog imuniteta i potrebno je da unosimo dovoljne količine C i D vitamina ali kroz prehranu a ne putem suplemenata.

Oglasi – Advertisement